Mimořádná okamžitá pomoc 2017: Kdy můžete žádat

Pokud jste finančně na dně, můžete se obrátit na úřad práce a zažádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Jaké podmínky je potřeba splnit? Poradíme.
Mimořádná okamžitá pomoc 2017: Kdy můžete žádat

Člověk, kterému příjmy a celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb ani na nejnižší, společensky přijatelné úrovni, je podle zákona v hmotné nouzi. K překonání finanční tísně mu pak můžou posloužit dávky v hmotné nouzipříspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Zatímco první dvě jmenované dávky můžete čerpat pravidelně, mimořádná okamžitá pomoc je jednorázová dávka určená pro překonání nenadále finanční tísně.

Dávku navíc můžete dostat pouze v konkrétních situacích, které vymezuje zákon o pomoci v hmotné nouzi. Počítejte ale s tím, že mimořádná okamžitá pomoc není dávka nároková. Jestli pomoc od státu skutečně dostanete, totiž rozhodují úředníci. Jak vysoká mimořádná okamžitá pomoc bude, opět záleží na konkrétní situaci. V řadě případů se nicméně odvíjí od životního a existenčního minima.

Poradna při finanční tísni

Nemůžete utáhnout dluhy? Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky z poradny při finanční tísni.

Bezplatná poradna při finanční tísni

Životní minimum je společensky uznaná hranice měsíčního příjmu, která má pokrýt základní potřeby jako jídlo, oblečení a hygienu. V roce 2017 dělá:

  • 3410 Kč pro jedince
  • 3140 Kč pro prvního dospělého v domácnosti
  • 2830 Kč pro druhého (a každého dalšího) dospělého
  • 1740 Kč pro dítě do 6 let
  • 2140 Kč pro dítě 6–15 let
  • 2450 Kč pro dítě 15–26 let

Životní minimum si snadno spočítáte na naší kalkulačce.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Existenční minimum, částka nezbytná k zajištění jídla a ostatních potřeb umožňujících přežití, je ještě nižší – letos dělá 2200 Kč.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Hrozí újma na zdraví

Mimořádnou okamžitou pomoc od státu můžete dostat, i když nejste z pohledu zákona v hmotné nouzi. Na ostatní dávky (především příspěvek na živobytí) sice nemáte nárok, ale nedostatek finančních prostředků by vás mohl vážně ohrozit na zdraví. Jít může například o situace, kdy nemáte na léky nebo základní potraviny. Prostřednictvím mimořádné okamžité pomoci by se tedy měl váš příjem dorovnat na úroveň existenčního minima, u nezaopatřených dětí na úroveň životního minima. Dávku pro tyto případy navíc můžete čerpat opakovaně.

Živelná pohroma

Povodeň, vichřice nebo požár. Když vás živelná pohroma připraví o střechu nad hlavou i osobní věci, můžete dostat až patnáctinásobek životního minima jednotlivce – aktuálně tedy až 51 150 korun. Výše dávky se ale v praxi odvíjí především od rozsahu škod, úředníci přihlížejí také celkovým majetkovým a sociálním poměrům. Dávku můžete dostat celou, nebo ji čerpat postupně.

Poradna: Sociální dávky

A nemám právo na nějaké peníze, když…? Mateřská, přídavky na děti, příspěvek na bydlení, dávky v hmotné nouzi a další – bezplatné sociální poradně vám řekneme, o jakou dávku ve své situaci můžete požádat, co k tomu budete potřebovat a na koho se obrátit.

Bezplatná sociální poradna

Na nové doklady

Potřebujete novou občanku, duplikát rodného listu nebo doklady nutné k přijetí do zaměstnání. Jenže nemáte na zaplacení správních poplatků. I v takových případech můžete žádat o jednorázovou finanční injekci – její výše se stanoví s ohledem na konkrétní výdaj.

Z dávky navíc můžete pokrýt i jízdné a v případě nezbytné potřeby také nocleh.

Škola a kroužky

Až desetinásobek životního minima jednotlivce – 34 100 korun – vám můžou na úřadě práce přiznat, pokud nezvládáte pokrýt výdaje spojené se vzděláváním nezaopatřeného dítěte. Do této skupiny navíc spadají i náklady na zájmové kroužky, lyžařský výcvik nebo třeba dětský tábor.

Vedle výdajů na vzdělání a zájmovou činnosti dětí můžete dávku čerpat i na zajištění nezbytných činností souvisejících se sociálně-právní ochranou dětí. Jde například o poradenskou pomoc, návštěvu dětí z dětského domova v rodině, nebo naopak rodičů v dětském domově. Kolik přesně od státu dostanete, bude záležet na konkrétních nákladech a vaší rodinné situaci.

Nezaopatřené dítě

Pod pojmem nezaopatřené dítě se rozumí dítě do skončení povinné školní docházky. A i potom, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz
  • z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat výdělečnou činnost

Soustavnou přípravou na budoucí povolání se myslí studium na středních, vyšších odborných či vysokých školách nebo příprava ve speciálních výcvikových střediscích pro osoby se změněnou pracovní schopností. Soustavnou přípravou na budoucí povolání ale není studium, při kterém člověk pracuje tak, že musí platit nemocenské pojištění, má nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání nebo při kterém je příslušníkem armády či v jiném služebním poměru.

Za nezaopatřené dítě je člověk považovaný taky v případě, že už dokončil povinnou školní docházku, ještě mu nebylo osmnáct, je vedený v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Bez pračky či ledničky

O mimořádnou okamžitou pomoc pak můžete žádat i v případě, že se vám rozbije pračka či lednička, případně jiné nezbytné vybavení domácnosti nebo předmět dlouhodobé potřeby, například dioptrické brýle. Náklady spojené s nákupem nového vybavení (nebo opravou starého) stát pomůže pokrýt až do výše konkrétního nákladu. Součet dávek pro tyto účely nicméně nesmí během jednoho kalendářního roku přesáhnout desetinásobek životního minima jednotlivce.

Sociální vyloučení

Maximálně tisícovku pak může dostat člověk ohrožený sociálním vyloučením. V praxi jde o lidi, které právě propustili z vězení nebo ukončili léčbu závislosti. O dávku můžete požádat, i když jste čerstvě vyšli z dětského domova, jste bez přístřeší, případně pokud vás někdo jiný ohrožuje trestnou činností. Podobně jako v předchozím případě ale platí, že součet dávek vyplacených během jednoho kalendářního roku nesmí překročit určitou hranici – konkrétně čtyřnásobek životního minima jednotlivce, tedy 13 640 korun.

Mimořádná okamžitá pomoc: Jak na žádost

Žádost o mimořádnou okamžitou pomoc – potřebné tiskopisy si můžete stáhnout v boxu – se primárně podává na kontaktním pracovišti úřadu práce podle místa vašeho trvalého pobytu. Žádat můžete i jinde, pokud situace vyžadující mimořádnou okamžitou pomoc nastala mimo dosah vašeho trvalého bydliště.

Krom vyplněných formulářů s sebou přineste také občanku. Mimořádnou okamžitou pomoc by vám úředníci měli vyplatit bezodkladně – není nutné čekat například na další měsíc jako u jiných sociálních dávek.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2017 12:12, mamcaRBK

Okamžitá pomoc - tak to jsou případy, o kterých se píše a články jsou okamžitě označeny za hoaxy - Romové dostali od státu nové zařízení bytu apod.. A vidíte. Na Barrandově v televizi ukazovali, jak darovali mamině s dětmi nový sporák - a ona měla nárok téměř ze zákona. T.j. - vědí o této možnosti bílí chudí? Že mohou poslat děti na tábor, do kroužků, na lyžařský výcvik ????? Velice o tom pochybuju. Je to nějaký "utajený" příspěvek.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 2. 2017 16:23, xenie

Též mi to tak připadá. Když se mi rozbila pračka, prala jem na valše, ložní dávala do prádelny. Už je to dlouho, hned po revoluci. Tenkrát se to různými příspěvky tolik nehemžilo.
Prostě jsme byli chudí a museli šetřit.
Naštěstí je toto období za mnou. Když dnes vidím, na co vše je nárok, nestačím e divit.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Partners Financial Services