Nemocenská už od prvního dne? Nevěřte jim, je to podfuk!

Už jste slyšeli, že nemocenská se snad nebude vyplácet až od třetího dne nemoci, ale zase už od prvního? Je to trik. Jestli vám to někdo slibuje, prostě kecá.
Nemocenská už od prvního dne? Nevěřte jim, je to podfuk!

Když zaplatíš, tvoje holičství nevyhoří. Říkáš tomu výpalné. Ale ne před nimi. Oni sami říkají, že jim platíš za ochranu. Je to rozdíl. Ale co na tom, jak se říká nespravedlnosti, pořád je stejně velká a stejně nespravedlivá.

Jenže na slovech záleží. Mafián nechce, aby mu denně někdo připomínal, že je mafián, chce slyšet slova, která tolik nekazí spánek. Chce, aby o něm okolí neslýchalo nepěkné věci. Jednou bude chtít přesvědčovat soud…

Má zkrátka svou, léty prověřenou jazykovou politiku.

Mafián v tom samozřejmě není sám. Jazykovou politiku má téměř každý podnik i jednotlivec, i když mnohdy je primitivní, intuitivní a třeba i nevědomá.

I stát má svoji jazykovou politiku. Je zdravé ji narušovat. Abychom neskončili jako nebohý holič, který bude před mafiány i před soudem tvrdit, že doopravdy šlo o platby za ochranu. Slyšel a řekl to tolikrát, že zapomněl, že platí výpalné.

Nabízím dneska tři ukázky státní jazykové politiky. Dejte palec nahoru té, která vám přijde nejlíp vymyšlená. Nejlíp oblbovací. Které byste si možná už nevšimli.

+21
+
-

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Daniel Gladiš: Akciové investice

Nová kniha autora bestselleru Naučte se investovat. Investování je jednoduché, ale ne snadné! Seznamte se s myšlenkami, na kterých je založené investování do akcií, a naučte se aplikovat je v praxi. Kniha obsahuje příklady z autorovy víc než dvacetileté investiční kariéry.

Dávej – ber

Nejsem – na rozdíl od docela velkého množství lidí – přesvědčený, že daně jsou loupež. Ale rád připomenu, že daně mají také jedno, snad trochu obstarožní synonymum. Berně.

Všimněte si, od jakých základů jsou ta dvě slova utvořená: Ano, Sagvane, dávej × ber. Zvlášť ten, kdo dostává od státu svůj plat, by si měl uvědomit ten druhý úhel pohledu. Nežije z toho, co ostatní dávají, ale z toho, co ostatním berou.

Slovo berně je starší, používalo se v dobách, kdy se na jazykovou politiku tolik nehledělo, kdy ještě palcát platil víc než paragraf, kdy nebylo třeba dbát na to, co a jak zní lidu, protože lid ještě nebyli voliči. V novějších zákonech už bylo potřeba volit slova… s ohledem na marketing.

Zlaté časy brutální středověké upřímnosti.

+30
+
-

Prospoř se do minusu

Asi nezjistíme, kdo přišel s nápadem, jak pojmenovat státem podporované investiční produkty, které vznikly v rámci penzijní reformy. Té zatím poslední, kterou chystala Topolánkova vláda. Možná to byl některý z úředníků na Kalouskově ministerstvu, možná Miroslav Kalousek sám. Patří ostatně mezi politiky ke zdaleka nejlepším řečníkům a má pro slova cit.

Jenže ať to byl on nebo někdo jiný, tohle bylo přes čáru. Nazvat fondové investováníspořenímdůchodovým nebo třeba doplňkovým penzijním – to je poněkud silná káva. Základním rysem spoření přece je, že odložených peněz nebude za rok míň. Může se stát, že jim ubude na hodnotě, ale ne že jich bude míň. Podstatou takzvaného doplňkového penzijního i končícího důchodového spoření je ale investování prostřednictvím fondů. Investování do akcií, dluhopisů a tak dál. A u toho může ztráta s rizikem tu větším, tu menším vždycky přijít.

Abyste mi nerozuměli špatně: nemyslím, že by to byly špatné produkty – ale mají klamavý název. Asi jako kdyby vám prodali malorážku místo vzduchovky. Malorážka je sice účinnější, ale když s ní neumíte zacházet, může vám dobře zvalchovat čelist. A vy jste si chtěli koupit jenom něco na zahradu na střelbu do terče a možná na plašení ptáků.

Paradoxně tato „spoření“ zaváděl jeden úd státu zrovna v době, kdy jiný úd státu, Česká národní banka, dával zřetelně najevo pojišťovnám, aby se varovaly mluvit o investičním pojištění jako o spoření. Protože ta jeho takzvaná spořicí složka nebylo nikdy nic jiného než investování prostřednictvím fondů…

Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi.

+82
+
-

Za dobré slovo knížku

Z redakční korespondence:

Milý pane Kupko,

díky za dobrá ponaučení ve věci tuzemského vína! Slibujeme každý týden pod článkem z rubriky Co si o tom myslíte? knížku. Za komentář, který nás pobaví, dojme, rozšíří nám obzory, který prostě vynikne. Pošlete prosím poštovní adresu, výměnou pošleme knihu za řádky, které jste minulý týden připsal pod nactiutrhačný polopamflet s nadpisem Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!

Mějte se krásně a dál nás čtěte.

Tak takhle to chodí, za dobré slovo knížku.

Rozdáváme cizí prachy

Asi jste to zaslechli. Z různých stran a různých úst. Takhle to znělo z těch nejpovolanějších: „V každém případě je potřeba se vrátit k proplácení nemocenské i v prvních třech dnech nemoci.“ Předseda vlády Sobotka. A tuhle ptákovinu přebírají i média považovaná za nejserióznější: „Senát podpořil obnovení nemocenské v prvních třech dnech.“ Web ČT24.

Co je na tom špatně? Asi to, že vůbec nejde o nemocenskou. Nemocenská nebo nemocenské, to jsou peníze, které vyplácí stát těm marodům, kteří mu předtím platili nemocenské pojištění. Ale ne od čtvrtého dne nemoci, na nemocenskou si musíte promarodit aspoň patnáct dní! To, co se vyplácí mezi třetím a patnáctým dnem, to je náhrada mzdy, ne nemocenská. Ví to každý zaměstnavatel, protože z jeho kapsy se to platí. A ví to každý zaměstnanec, protože náhrada mzdy je jinak vysoká a především – platí se pouze za dny, kdy by člověk nebýt nemocný byl v práci.

To, co vládní politici, mohutně podporovaní odbory, nabízejí, není My vám dáme (ze společného). Nabídka stojí takto: My nakážeme, aby vám támhleti dali, ze svého. Ovšemže to zní jinak. Asi jako rozdíl mezi nabízíme ochranu a co kdybychom ti to tady trochu zapálili.

Co si o tom myslíte vy? Jsou to velké podrazy, nebo vám to přijde jako jen takové nějaké nijaké slovíčkaření? Máte tip na další povedené jazykové fígle, které na vás stát zkouší, když jde o peníze? Dejte vědět v diskuzi. Pro jednoho z debatujících máme připravenou knížku z nakladatelství Grada.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+118
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

19. 6. 2015 7:32 | Karolko

A při tom by to bylo tak jednoduché. Žádné povinné berné. Chceš zdravotní péči? Zaplať si pojistku. Chceš zásah hasičů, pojisti si barák, atd, atd. Lidé by se naučili zodpovědnosti a museli by přemýšlet. A zde je zakopaný pes. To se naprosto nehodí. Myslící obyvatelstvo se hůře manipuluje, než lenivý tupý dav.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2015 9:18 | Pavel

Takových fíglů je. Sociální pojištění není žádné pojištění, ale sociální berně, totéž platí pro tzv. zdravotní pojištění. Velice hezké je také tzv. "zrušení superhrubé mzdy" - ve skutečnosti je to jen její zneviditelnění. S tímto se pak dále tak krásně podvádí - například, že je u nás daň nižší než jinde - bodejť by ne, když se vetší část daně nazývá pojištěním a když se to hodí, tak se do daňového zatížení nepočítá.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2015 14:07 | Pavel

V tomto a jiných státech již bude stále jenom hůř a hůř.Tak proč se tím vůbec zabývat.Zločinci a mafie vládne celým světem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2015 8:29

Ty jsi podnikatel co?!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2015 20:56

No to je slušná ptákovina. Takže od úvahy, že stát chudým bere, jsme se dostali k závěru, že kdyby nepodporoval spoření, mohl by více nacpat (dotovat) chudým. Bravo! Díky za potvrzení mého argumentu!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2015 14:23

zajisté by stát mohl více peněz rozšpidlat pro nemakačenky, kdyby těm nejbohatším nedotoval například stavební spoření - nemyslíte?
jinak takový bezdomovec často zaplatí na spotřební dani z chlastu a cigaret víc peněz, než leckterý dělník se mzdou v nezdanitelném pásmu.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2015 14:04

Stát u stavebního spoření bere jen těm, kteří státu platí. Těžko může stát brát těm, kteří od státu berou víc, než mu dávají.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2015 12:00

A to nemluvíme o tom, co je to za "pojištění", na které se to pojistné odvádí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2015 11:40 | jezevec

ale tak stejně formulovaný podfuk je například:
- zaměstnavatelem placená dovolená a svátky (ve skutečnosti zaměstnanec má roční plat, včetně doby kdy nepracuje)
- část pojistného placená jakoby zaměstnavatelem (ve skutečnosti i na to musí zaměstnanec vydělat)
- daně a pojistné placené státními zaměstnanci (ve skutečnosti lidi v produktivní sféře museli vydělat nejen na jejich mzdy, ale i na jejich daně a pojistné)
- podpora stavebního spoření (stát bere všem i těm nejchudším, a těm bohatším kdo si mohou dovolit spořit, dává z toho příspěvek)
- "zdarma" fasování pracovních pomůcek, resp jejich užívání pro osobní potřebu (ve skutečnosti i na to musí zaměstnanec vydělat)
- .....
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2015 11:33

dano, vy "dostanete" nemocenskou za první tři dny asi stejně tak, jako nyní "dostáváte" zaplacenou dovolenou, nebo jako "za vás platí" zaměstnavatel část pojistného - prostě na to musíte vydělat.
kdyby vám proplácel tři dny nemocenské navíc - musíte více pracovat, a nebo dostanete jinde méně. peníze jsou jenom jedny.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2015 10:35 | Zaměstnavatel Richard

Jakých nemocenských dávek? To nejsou žádné nemocenské dávky. Na nemocenské dávky si platíte nemocenské pojištění. To, o čem je tu řeč, je náhrada mzdy, na to si nemocenské pojištění neplatíte. To solí váš zaměstnavatel. A aby to mohl solit, musíte mu to vy vydělat, tyhle prachy z vás bude muset vydřít. A když vám tu náhradu bude první tři dny nemoci vyplácet, nebudete vděčná jemu, ale Škromachovi?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 3. 2015 10:07 | Dana

Ať se tomu říká jakkoliv, ať to platí kdokoliv, já, jako nemocná, dostanu nebo nedostanu dávky za první tři dny nemoci. Možná, že u lidí s nadprůměrným platem to je podružná věc. Já ho však zdaleka nedosahuji, a proto přijít o třídenní příjem je pro mně opravdu těžké. Většinou to řeším čerpáním dovolené. Takže v nemoci se rekreuji. A šetření mě nechává v klidu. Že politici přemýšlejí o tom, jak z nás odčerpat i ty poslední rezervy je patrné na každém kroku. Nejsou však jediní. Dělají to i různé instituce a podnikatelé (je málo příkladů, kdy byli okradeni o poslední úspory občané tohoto státu zcela beztrestně a bezostyšně?). Proč bych se měla zříct nemocenských dávek za první tři dny nemoci, když celý život řádně pracuji, odvádím daně a nechci nic víc, než v případě onemocnění dostat příslušné nemocenské v procentní sazbě, která mi náleží. Tedy nic mimořádného. Dana
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 3. 2015 8:28 | osvoboditel

Velmi dobrý článek. Takových příkladů je mnoho a vydalo by to na tlustou knihu. Ve skutečnosti je celý tento systém založen na oblbování lidí, prakticky s jakýmkoliv novým zákonem je svázán skutečný skrytý důvod a pak jeho zdůvodnění, záminka, okecávka, newtalk, aby to líp prošlo. A když se to povede dobře, najde se i pár užitečných idiotů, co tomu hlasitě tleskají. Namátkou mě napadají tyto drobnosti, ale je na nich vidět, že je to úplně všude: "Poplatek za odvoz odpadu" = místní daň z hlavy. "Zdaníme bohaté" = zvýšíme daň z příjmu chudákům, kteří se musí živit prací. "Vyřešíme parkování v městské čtvrti" = žádné nové parkoviště - jenom části lidí co tam potřebujou autem to znemožníme a hlavně dohodíme fantastický kšeft spřátelené odtahovce.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 13 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Bude se za první tři dny nemoci zase platit?

6. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Bude se za první tři dny nemoci zase platit?

Simulantenbande. Celý ten český národ není než banda simulantů, říkal vojenský doktor Bautze ze Švejka. Když se přestaly vyplácet náhrady mzdy za první tři dny pracovní neschopnosti,... celý článek

Péče o maroda v rodině. Výpočet ošetřovného v roce 2015

16. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Péče o maroda v rodině. Výpočet ošetřovného v roce 2015

Rozstonalo se vám dítě nebo jiný člen rodiny a potřebujete s ním zůstat doma? Přečtěte si, za jakých podmínek dostanete v roce 2015 ošetřovné, a nechte naši kalkulačku vypočítat, kolik... celý článek

Výpočet nemocenské a náhrady mzdy v roce 2015. Pro zaměstnance i podnikatele

2. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Výpočet nemocenské a náhrady mzdy v roce 2015. Pro zaměstnance i podnikatele

Vyzkoušejte další várku kalkulaček renovovaných pro rok 2015. Snadno propočítají, kolik v roce 2015 dostanete od zaměstnavatele a od státu, když skončíte na neschopence. Myslíme také... celý článek

Špatná rada drahá. „Spořila v pojištění“ tři roky, přišla o desetitisíce

28. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 113 komentářů

Špatná rada drahá. „Spořila v pojištění“ tři roky, přišla o desetitisíce

Investiční životní pojištění není spoření a nemělo by se jako spoření nabízet. Loni to jasně řekla i Česká národní banka. Jedná se primárně o pojistný produkt, určený ke krytí rizik.... celý článek

Pojištění není spoření, varuje Česká národní banka

1. 12. 2013 | Jiří Hovorka | 26 komentářů

Pojištění není spoření, varuje Česká národní banka

Prodejci životního pojištění nesmějí tento produkt přirovnávat ke spoření, ani nesmějí investiční složku nazývat spořicí. Výslovně je na to upozornila Česká národní banka, která nad... celý článek

Partners Financial Services