Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

Dvě stě miliard korun. O tolik podle nejčernějších odhadů každoročně přichází státní kasa kvůli neplatičům daní. Suma by dokázala pohodlně vykrýt schodek rozpočtu… Udělat daňovým únikům přítrž se ovšem zatím žádné vládě nepodařilo. Teď se do boje nasadí nové zbraně: mezi nimi i vyšetřovací superúřad. Co si o tom myslíte?
Nové zbraně na neplatiče daní! Podaří se zarazit daňové úniky?

Ministerstva vnitra a financí sestavují „supertým“ specializovaný na boj s daňovými úniky. Pracovní název: Národní daňová kriminální agentura. Do akce by mohla vyrazit během půl roku. Tvořit ji má několik desítek lidí s jasným cílem – přiškrtit daňové úniky. Vedle policistů a celníků by měli v týmu působit také úředníci finanční správy. Informace a podněty jim bude dodávat analytický tým ministerstva financí.

Tedy: zatímco dnes se při vyšetřování jednotlivých případů sestavují vyšetřovací týmy ad hoc, nově bude fungovat skupina expertů, pro kterou bude odhalování a potírání neplatičů daní hlavní náplní práce. (Dá-li jí požehnání nová vláda.)

Soustředit se mají hlavně na úniky na DPH a spotřební dani – tedy na oblasti, kde berou obchodníci stát na hůl nejvíc.

Inu, doufejme, že se expertům podaří přinést do státní kasy víc, než na kolik přijde provoz jejich úřadu.

zítra

Očima expertů: Rušení úřadů? Kdeže. Přibudou!

Už zítra se můžete na Peníze.cz těšit na nové vydání rubriky Očima expertů. Ondřej Tůma se tentokrát ptal odborníků, jestli by se nedaly státní výdaje efektivně zkrouhnout zrušením některého z nepřeberného množství státních úřadů. Zajímalo nás, který by poslali na porážku jako první. Zvláštní shoda okolností: zatímco spekulujeme, který úřad by se měl odporoučet, přicházejí zprávy, že přibude nový

Nejedná se však o jedinou novinku, která si má vzít daňové podvodníky na mušku. Před volbami slibovali lepší výběr daní všichni tři členové rodící se vlády a řadu cílů si vytyčili i v koaliční smlouvě. Kterému opatření fandíte? A ze kterého na vás jsou mrákoty?

+19
+
-

Penězovody do daňových rájů pod dohledem

Podnikatelům, kteří peníze vyvádějí do daňových rájů, se (možná) začne blýskat na horší časy. Rodící se vláda chce zavést novou povinnost: platby na Kajmanské ostrovy, do Panamy, na Seychely a další země z black listu (který se teprve vytvoří) se budou hlásit. Kontroloři prověří, jestli nehrozí daňový únik nebo jestli není smyslem transakce zakrytí skutečného příjemce peněz. Platba, která se nenahlásí, nebude daňově uznatelným výdajem. Nejspíš však půjde o platby všechny – nýbrž od určité výše.

Na vyvádění peněz do daňových rájů si chtěla posvítit už Nečasova vláda – zavedla pětatřicetiprocentní srážkovou daň na platby do zemí, se kterými nemáme uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Opatření údajně přineslo státní kase za rok fungování 700 milionů korun. Netýkalo se však zemí Evropské unie. Lucembursko, Malta nebo Kypr přitom mezi daňovými ráji patří k neoblíbenějším.

Naši v ráji

V Česku působí zhruba třináct tisíc firem, jež mají vlastníka v některém z daňových rájů. Ročně tam putují miliardy, možná desítky miliard korun. Dokonce i z veřejných zakázek. O tom, jakou paseku daňové ráje dělají – a co s tím, jste na Peníze.cz četli nedávno:

Přehled daňových rájů

Zabodněte prst do globusu, vždycky nějaký poblíž najdete... Leží nejen na ostrovech uprostřed oceánu, jako jsou Maledivy, Seychely, Bermudy, ale také v Evropě (Monako, Lichtenštejnsko nebo Gibraltar) či Střední Americe (Belize, Panama). 

Mezi daňové ráje, kam přichází relativně nejvíc dušiček, patří ale také Delaware, jeden z padesáti Spojených států – a adresa v USA vypadá na vizitce jistě líp než nějaké Kajmanské ostrovy. Víc zjistíte v naší interaktivní grafice.

+16
+
-

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Registrační poklady a účtenková loterie

Povinné registrační pokladny a účtenková loterie. Jedna z vlajkových lodí předvolební kampaně sociálních demokratů. Argumentovali slovenským příkladem, kde údajně registrační poklady společně s účtenkovou loterií zafungovaly natolik, že premiér Fico začal slibovat snižování daní.

Jestliže kontrola peněz směřujících do daňových rájů cílí na největší ryby, registrační poklady potrápí hlavně drobného živnostníka – bez ohledu na to, zda daně poctivě platí, nebo se jim vyhýbá jak čert kříži. Nad jejich smysluplností jsme se zamýšleli na podzim:

A o účtenkové loterii, tchajwanském vynálezu, už jste u nás četli víckrát:

+19
+
-

Elektronické hlášení tržeb

Hnutí ANO bylo před volbami jednoznačně proti registračním pokladnám (nepřijatelná zátěž pro podnikatele, šikovní koumáci je navíc umějí přeprogramovat), navrhovali ovšem jiný zlepšovák, který pronikl i do koaliční smlouvy: elektronické účetnictví. Jak přesně má vypadat, jasné není. Víme zatím, co v nedávném rozhovoru pro Peníze.cz řekl ekonom Aleš Michl, člen Babišova poradenského týmu:

„Musí se zkrátka kontrolovat všem tržby. To je sice drsné, ale jinak to nejde. Všechno by to mělo frčet elektronicky. Každý obchod, každá restaurace, všichni po zavíračce odešlou přes internet svoje tržby. Údaje tak budou neustále k dispozici kontrolorům. Pokud tam budou nějaké nesrovnalosti nebo něco podezřelého, tak to program okamžitě vyhodnotí a pošle tam kontrolu. Sice budou miliony datových stop, ale všichni budou vědět, že je celkem velké riziko, že se na případnou levárnu přijde.“

Elektronické úložiště by nejspíš spravovalo Ministerstvo financí. Teoreticky by bylo možné propojit ho i s dalšími institucemi – třeba správou sociálního zabezpečení. Předpokládá to ovšem, že bude každý podnikatel a živnostník pracovat se speciálním softwarem, což může být pro řadu z nich ještě větší zátěž než registrační pokladny s fiskální pamětí.

-13
+
-

Minimální daň z příjmů pro OSVČ

Minimální daň z příjmů pro živnostníky a podnikatele (bez ohledu na to, kolik reálně vydělávají) ve výši 1800 korun měsíčně. Návrh se údajně snažila protlačit do koaliční smlouvy ČSSD. Neúspěšně. Koaliční partneři slíbili, že v roce 2014 s daněmi hýbat nebudou. Co bude dál, je ovšem ve hvězdách. Podrobněji jsme se možnosti zavedení minimální daně věnovali před dvěma týdny:

+21
+
-

Živnostníci bez zisku přijdou o daňové bonusy

Minimální daň sociální demokraté neprosadili, přesto si na živnostníky trošku došlápnou. Do koaliční smlouvy protlačili bod, podle kterého se zruší daňové bonusy pro OSVČ, kteří jsou dlouhodobě (konkrétně tři roky) bez zisku. Těch je v Česku aktuálně zhruba osm tisíc. Nově už (podle plánů nové vlády) nebudou moct uplatnit daňovou slevu na dítě, která jako jediná dokáže vytvořit „zápornou daňovou povinnost“, kdy stát člověku daň nenaúčtuje, ale naopak něco vyplatí jako bonus – a to maximálně 60 300 korun ročně (13 404 korun za jedno dítě). (Je ovšem otázka, kolik lidí se o ní vlastně bude hlásit – už teď totiž platí, že uplatnění slevy na dítě je možné pouze tehdy, když svoje výdaje nestanovujete paušálem.)

Od roku 2015 by pak zásahy nové vlády mohli živnostníci pocítit ještě víc – chce jim totiž sáhnout na výdajové paušály, tedy omezit je.

+15
+
-

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? zabývali návratem zelená nafty. A v diskuzi se nám po zásluze dostalo poučení.

Z ohnivé debaty bychom chtěli vypíchnout příspěvek pana Vítězslava Krčka, začíná slovy: Přiznám se, že nevím na kterou polopravdu, mýtus, nebo dokonce naprostou kravinu, která zde byla vyřčena, reagovat dříve. A my ho nemůžeme než doporučit.

Snížení limitu pro hotovostní platby

Podle dnešních pravidel platí, že můžete během jednoho dne v hotovosti zaplatit maximálně 350 tisíc korun. Vyšší sumu musíte hradit bezhotovostním převodem. Pravidlo má bránit praní špinavých peněz. Podle nové vládní koalice je však příliš měkké – nová vláda chce proto limit pro hotovostní platby snížit.

Majetek s nejasným původem? Stoprocentní daň

Stíhaným lidem, kteří nedokáží doložit, kde vzali miliony na účtech, domy s bazény, luxusní auta nebo další majetek, vyměří berní úředníci až stoprocentní daň. Ačkoli výši daně ještě koaliční partneři přesně nedojednali, shodují se, že by postih měl být co nejtvrdší. Obrací se tedy princip: zatímco dnes musí policie dokázat, že je původ majetku nelegální, napříště bude muset obviněný (třeba z korupce, daňových deliktů nebo obchodu s drogami) prokázat, že si na majetek vydělal poctivě.

Podle sociálních demokratů by se mělo jít ještě dál: prokazování majetku by se mělo týkat nejen obviněných, ale také lidí, kteří utrácejí podstatně víc, než vydělávají – tedy zdaní tři miliony a koupí si dům za dvacet. Úplně nejradši by však socialisté zavedli majetková přiznání pro každého, kdo má majetek v hodnotě vyšší než deset milionů. Jestli se jim to podaří prosadit, se teprve ukáže. Spojencem jim pravděpodobně bude Tomio Okamura, který týž motiv rád využíval v předvolební kampani. Vysloužil si za to říznou kritiku od našeho komentátora Michala Kašpárka:

Jak se plány nové vlády na boj s daňovými úniky zamlouvají vám? Své názory a postřehy pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat e-mail, nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

8. 7. 2018 22:48 | Ferdinand Gereg

Na Slovensku registracne pokladne davno funguju a nikdo nema stym problem ako v Cechach.Co by malo Cechov trapit su personalne agentury. Oficilne jej zamestnanci pracuju za minimalnu mzdu realne zabaju 30 000 kc. A specialna kapitola su firmy ako Fascom v Kutnej Hore kde dodavatelom pracovnikov je Vychodoslovenska personalna agentura Expres People. Ta na vstupnom skoleni vam povie ze budete pracovat nadohodu 300hod .V tedy nemusia za vas platit odvody pokial by ste zarobyl do 10 000Kc .Ale kedze zarobyte 18 000 Tak na ucet vam pride 9500kc aby agentura nemusela platit odvody. a zvysok na ruku. A to nehovorim o ukrajinskych agenturach .Tie sem vozia ukrajincov na trojmesacne viza. Nemaju tu ziadne zdravotne poistenie..Bud ste taki bohati alebo mate sprostych a neschopnych statnych uradnikov.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 3. 2016 11:55 | Roman Khaur

na každý pád žijeme ve státě kde daně platí jen pěšáci zaměstnanci.Bohatí lidé už mají jen problém deklarovat své jmění a pokouší se namluvit jak férově zbohatli, tento systém nastartoval pan šalamoun strejda Klaus a ať děláte co chcete tohoto renomé se tato zbohatlá generace už nezbaví.
Míru zdar.
R.Khaur
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2014 10:50 | Mgr. S.Šigutová

Článek se mně líbí, ovšem dokud budou mít podnikatelské subjekty "kontrolory" na FÚ ve věku těsně nad 18 let, výsledky se nemohou dostavit. Obdobně na MF v Praze u Finančně analytického odboru jejich "zjištění" není dotahováno do konce, neboť poznatky jsou "předávány" na př. ÚOKFK, tato pak další instanci, tj. Krajským ředitelstvím Policie ČR a dále se v podstatě nic neděje (nejsou finance, lidí a pod.).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 1. 2014 22:23 | Rada

"Když tam skončí dojdou si k doktorovi pro neschopenku na záda."

Asi žijete v nějakém jiném státě než já. V mém okolí si naopak nemocní lidé berou dovolenou, protože z nemocenské by nevyžili.

Živnostníky pátrající po zakázkách jsem zatím nepotkal. Možná jste měl na mysli lidi pracující v MLM, ty ale lze považovat za podnikatele jen stěží.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2014 16:54 | Eliška

není slyšet nic jiného než platit daně! Platit! Platit, Platit. A na co na parlament na úředníky na jejich pohodlí, na jejich dotované obědy, na to aby nám naše daně rozkradli. Jen blbec by na ně platil. Cožpak nejsme poučení 20 let? Zrušila jsem živnostenský list a dělám si svoji práci bez něj a jen polovinu. Se živnosťákem dělám 12 hod denně a z toho odvádím polovinu na flákače ve státní správě. Až bude jasné kam jdou daně tam jsem ochotna je zase platit.
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2014 14:10

Eďa psychologem?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2014 10:26 | valentova

je zajímavé , že řídit živnostníky chce ten co nikdy živnost neměl. Když živnostník ukončí zakázku jde a hledá si novou. Tak je to v měsíci třeba 10 x, prostě hledá práci až ji najde. Nemá servis v podobě pracovního úřadu, aby když skončí zakázku dojde si na pracák pro novou. Kdežto většina lidí co přijdou o práci jdou na pracák. Když tam skončí dojdou si k doktorovi pro neschopenku na záda. A opět několik měsíců nemusí pracovat.
A co teprve úřady těch je víc jak za komunistů, kterým jsme spílali, že je živíme. Nejvíc flákačů je v úřadech, je živí živnostníci a proklínaní podnikatelů.
Proč není fronta na živnostenském úřadě na živnostenský list, ale když je volné místo v úřadě tak je tam hned 50 přihlášek /nezasvěcený však neví, že je už dávno připravené pro příbuzného/. Živnostník je jediný v tomto státě co stát ani úředníky nepotřebuje!!
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 1. 2014 10:16

Milý Martine, nevolno je ti hlavně ze sebe, jak si pěkně popsal, co a jak děláš. Já jsem podnikání ukončil v roce 1997, páč už bylo jasné, že podnikání je legalizované nevolnictví směřující do otroctví stejně jako zaměstnanecký poměr. Nikdo Vás přece nenutí být zaměstnancem či podnikatelem, je to jen a jen vaše volba někoho poslouchat a někomu stále vylizovat zadek, viz první věta, také by se mi z toho dělalo nevolno.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 1. 2014 23:48 | ¨tomas

nebreč brečko jedna
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 1. 2014 18:45 | j. fišer třebíč

moc se mi v článku líbí, jak se plete dohromady daňové úniky OSVČ a gigantické úniky pašování světových firem přes česko do evropy
česko se stalo centrem evropských daňových úniků
to je překvapení - ale co s tím?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 1. 2014 16:30 | Martin

Toto mě vždycky zvedne z židle! Lidi co mají všechny děcka zadarmo na vysoké škole...Zprivatizovali městský byt za pár korun, manželku na mateřské, rodiče v důchodu každýho za 12 tisíc.
Polovinu práce uděláte načerno, na zbytek dáte 80% paušál. Ale furt, furt si budete stěžovat jaký je to tady hrozný. Jak jde o daňě tak jsou všichni hrozní liberálové. Je mi z toho nevolno.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2014 9:43 | eďa

Kašpaři. Kdo by vám platil daně - (gaunerům a vyžírkům výpalné), leda jen finanční analfabeti a připosraneci téhle gauneriády, abyste mohli ještě víc krást a škodit? Tůdle nůdle. Ani zlámanou grešli nedostanete, páč tam, kde jsou peníze, jsou zloději a tam, kde nejsou, nejsou ani zloději. Tak je to s vámi jednoduché.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2014 7:32 | frantisekmarek-1

V těch nabídkách chybí jedna podstatná a to ta, kde se navrhuje zrušení daně z příjmů fyzických osob, včetně daně, které se říká neprávem sociální a zdravotní pojištění. Dále zrušení DPH a nahrazení spotřební daně na vše ve výši maximálně 10% a zrušení dalších zbytečných daní, jako silniční, darovací apod., kde náklady na výběr často převyšují samotný výtěžek.

Nebo-li existovali by de facto pouze dvě daně. Daň korporátní, nebo-li daň z příjmů právnických osob a daň ze spotřeby.

Pokud by to bylo zavedeno, tak by mohla státní správa propustit minimálně polovinu státních úředníků a ne vymýšlet další super mančafty.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2014 7:28 | Standa

Uvedu jeden přiklad který se žádnému poctivému člověku libit nebude a být registrační pokladny dávno asi by se nestal.
Dvě rodiny vlastnily dřevěnou budku na nadraží. Uživilo je to v pohodě že si nakoupili byty v Praze. Tady na maloměstě měli strach že by se přišlo na to že podvádějí. Byli tak drzí že ještě docházeli na sociálku pro různé dávky. Po vypuknutí metylové aféry budku okamžitě zavřeli a žívost tady zrušili. Jedna rodina teď bydlí v Praze a druhá si koupila domek až v Chorvastku. Jidi co do státní kasy skoro nic nedali a jen co šlo brali.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 14 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Měsíční hlášení DPH. Bič na podvodníky, nebo buzerace malých firem?

21. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Měsíční hlášení DPH. Bič na podvodníky, nebo buzerace malých firem?

Na plátce DPH čeká další administrativní zátěž v podobě měsíčního hlášení obratů finančním úřadům. Ministerstvo financí si od toho slibuje zamezení daňových úniků, a tím pádem i víc... celý článek

Očima expertů: Kdes vzal na to auto, chatu, byt? Zabavuje se!

7. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Očima expertů: Kdes vzal na to auto, chatu, byt? Zabavuje se!

Ministerstvo financí připravuje zákon o prokazování původu majetku. Jedni se radují, že si stát konečně posvítí na podvodníky, druzí upozorňují, že nelze z každého majetnějšího člověka... celý článek

Očima expertů: Elektronická evidence tržeb. Past na daňové úniky, nebo na podnikatele?

8. 8. 2014 | Ondřej Tůma | 49 komentářů

Očima expertů: Elektronická evidence tržeb. Past na daňové úniky, nebo na podnikatele?

Ministerstvo financí chce on-line kontrolovat tržby všech obchodníků a podnikatelů, kteří přijímají platby v hotovosti, kartou, stravenkami… Podaří se tak snížit daňové úniky? A není... celý článek

Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

10. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Očima expertů: Minimální daň. Dobrý nápad, nebo kladivo na živnostníky?

Minimální daň z příjmů pro OSVČ. Pomohla by ekonomice? Byly by díky ní daně spravedlivější? Nechybělo mnoho a mohli jsme brzy testovat na vlastních kůžích. A třeba za nepříliš dlouho... celý článek

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

17. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 45 komentářů

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

Nově zvolení poslanci posvětili balíček daňových změn. Účinný bude od ledna. Dědická daň se úplně ruší. Daň darovací a daň z převodu nemovitosti dostanou nový kabát i pravidla. Na první... celý článek

Partners Financial Services