Zdražování kvůli EET? Některé restaurace prý využily situaci

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 4. 12. 2016 | 15 komentářů
Se startem EET začaly restaurace zdražovat. Někde pro to můžou být objektivní důvody, jinde mohlo elektronické evidování posloužit jako dobrá záminka.
Zdražování kvůli EET? Některé restaurace prý využily situaci

Zdražení až v řádech desítek procent hlásily v první den s elektronickou evidencí tržeb některé restaurace. Zdražování odůvodňovaly právě zvýšenými náklady, které mají v souvislosti s EET, ať už se to týká pořízení kasy, internetového připojení nebo třeba posílení obsluhy.

Naproti tomu jsou restaurace, ze kterých zní, že ke zdražování není důvod, protože zvýšené náklady bohatě vynahradí daňové úlevy spojené se startem EET. Sazba DPH na stravovací služby (s výjimkou alkoholických nápojů) od 1. prosince klesla z 21 na 15 procent. Kdo restauraci provozuje na sebe, a ne na firmu, může také využít jednorázovou daňovou slevu ve výši 5000 korun. A další související výdaje si mohou všichni standardně odečíst v nákladech.

Anketa

Zaznamenali jste zdražování nebo dokonce zavírání hospod kvůli EET?

Hlasy obou táborů zněly v médiích poměrně vyrovnaně, a že EET rozdělila majitele restaurací na dva zhruba stejně velké tábory, ukazuje i anketa DVTV na Twitteru. Polovina hlasujících zaregistrovala zdražení, druhá nikoli.

Ti, co zdražovali, buď v minulosti podváděli, nebo využili situace, aby pro zákazníky nepříjemnou zprávu mohli „hodit“ na daňovou novinku, říkají někteří majitelé restaurací v reakci na zdražování u konkurence. S nimi souzní i autor EET, ministr financí Andrej Babiš. „Ti, co teď zdražují, to dělají proto, že předtím podváděli,“ prohlásil ve čtvrtek ve Sněmovně. 

Zavedení EET podle Babiše nemá podnikatele stát téměř nic. Restauratéři by podle něj měli naopak zlevnit, když budou platit nižší DPH. I ti, kteří DPH neplatí, mají podle něj prvotní náklady od státu uhrazeny, když si můžou uplatnit daňovou slevu 5000 korun.

Ti menší, kteří DPH neplatí, ale dodávají, že kromě pokladny, která vyjde třeba na 6000 korun, musí nově platit také 500 korun měsíčně za internet a pokladní software. Dohromady to je 6000 korun za rok. Na druhou stranu velká část restaurací už před prosincem lákala na wifi zdarma. Ve větších provozech pak pořízení pokladen a nových zařízení může vyjít i na desítky tisíc, když jim nestačí centrální kasa, ale potřebují i mobilní zařízení pro kasírování u jednotlivých stolů. Na DPH ale takové restaurace ušetří více, když při průměrném prodeji sta jídel denně za sto korun roční úspora vyjde zhruba na 140 tisíc korun.

Evidence tržeb

Čeká vás elektronické evidování tržeb a nejste si jisti, že všechno stoprocentně zvládáte? Odborníci z naší poradny pro EET vám vrátí klid.

I tak jsou někteří hostinští výrazně podráždění. „Nevím, jestli bych do pohostinství šel znovu. S EET, a kvůli tomu, jaké je daňové zatížení, tak to položí hodně restaurací,“ míní majitel dva roky fungující sušické restaurace František Švelch. „Současné daňové zatížení se nedá vydýchat. Jestliže odvedu státu z vydělané stokoruny 52 korun, tak je to problém,“ říká Josef Krýsl. Daňové zatížení se ale s EET naopak snížilo, když sazba DPH pro restaurace klesla.

Podle ekonomů je těžké situaci posuzovat za trh jako celek. Dokážou si představit, že restauraci, která dosud neměla moderní pokladní systémy a bude třeba i posilovat obsluhu, může EET snížit zisk. Zároveň podle nich ale budou i tací, kteří situaci využijí ke zdražení.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 12. 2016 8:32, Pivnik

Zavist ?!? Tak tam kudla nechod !!
Pokud maji dobre pivo a dobre osetrene a natocene, tak mi nejaka
kacka navic nevadi, v opacnem pripade je lehce upozornim a kdyz je jim to fuk, uz tam nepachnu !!
Jak proste ...

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2016 7:55, Luboš

Zajimavy příspěvek k zamyšlení. K tomu zdražování je třeba vědět ze vstupní suroviny (potraviny a nápoje ) cenove rostly. Roste minimalni mzda. Pripravuje se růst poplatků za autorska prava. Rostla mzda ve statni správě - podotýkám ze bez prokázání zvyseni efektivity prace. Myslim si ( a to nedelam v branži ) ze tento segment trhu musí začít zvyšovat ceny. Je třeba i dobre ale opravdu dobre zaplatit zaměstnance.
No k p. podnikateli (politikovi / nepolitikovi ) Babisovi, timto postupem ztratil vyznamnou část podnikatelske verejnosti a jejich nejbližších. Celkove koncipovany zakon o eet zmenil princip dukazniho břemene v liberarne rizenych státech. Smutne je ze mu toto proslo. Na zaver dve poznamky (a) je treba rici, ze ten kdo neplatí dane musi z kola ven - osobne plne podporuji, ale p. Babisi co ta obrovska skupina co optimalizuje dane. To se deje kazdy den v kazde firme vcetne tech Vasich. Do teto oblasti se Vam nechce vstoupit ze - to by utrpelo Vase ego a musel by jste snizit zisky.
(b) co ale je absolutne v liberalni a demokraticke zemi neprijatelne je z oficialnit donasectvi a bonzactvi pod myslenkou loterie. Predpoladam ze takovýto zakon nebo vyhlaska ci narizeni vlady nemuze projit. P. Babisovi se nedivim( k jeho davne minulosti a praktikam ktere jsem se dozvedel o jeho osobe za drivejsiho rezimu ) ze to podporuje, to byla a je jedna z metod STB jak rozestvat lidi proti sobe a pak neomezene vladnout. P. Babis ani jinak neumi a je me ho opravdu lito. Pokud Vas tento příspěvek zaujme mohu pokracovat v dalsich nazorech na soucasne poktoucenou dobrou znacku ČR hnutim ANO. A to se priznam ze jsem tento spolek volil. Ni vypadalo to na startu dobře, ale to konec konců i komunismus. Potom s moci dojde chut a je pruser.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?

2. 12. 2016 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?

Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době... celý článek

EET za dveřmi: Manuál pro opozdilce

7. 11. 2016 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

EET za dveřmi: Manuál pro opozdilce

Čeká vás od prosince elektronická evidence tržeb? Ještě nevíte? Poradíme, jak zbytečně nedráždit úřady, všechno včas stihnout a vyhnout se zbytečným pokutám.

Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

2. 8. 2016 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

Hospodářská komora se snažila prosadit měsíční odklad elektronického evidování tržeb. Andrej Babiš ale řekl ne. Jaké další změny by chtěli do evidence tržeb protlačit lidé z profesních... celý článek

Účetní specialistka: Malé podnikatele může EET stát živnost. Nebo je postavit na nohy

27. 8. 2015 | Radim Zelený | 65 komentářů

Účetní specialistka: Malé podnikatele může EET stát živnost. Nebo je postavit na nohy

Drobným podnikatelům přinese elektronická evidence tržeb vyšší náklady. Nejen ty jednorázové na pořízení techniky, ale každoroční. Na druhou stranu z ní ale někteří, zejména podnikající... celý článek

Partners Financial Services