Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?

Ministr financí Andrej Babiš by rád udělal v elektronické evidenci tržeb další změny. Rád by ulevil nejmenším živnostníkům a e-shopům. Svůj návrh ale netakticky oznámil přesně v době ostrého startu systému. Co si o něm myslí zástupci podnikatelů, provozovatelé systémů, ekonomové, politici a daňoví odborníci?
Očima expertů: EET startuje a už by se měla měnit?

Včera odstartovala první etapa elektronické evidence tržeb. Týká se zhruba čtyřiceti tisíc podnikatelů v  ubytovacích a stravovacích službách. Většina z nich se do systému napojeného na Finanční správu přihlásila, někteří nechali na protest proti elektronické evidenci svoji provozovnu zavřenou a najdou se i takoví, kteří zatím novou povinnost ignorují a dál tržby elektronicky neevidují.

Už tak početná skupina odpůrců elektronické evidence tržeb ještě narostla poté, co minulý týden, tedy pár dnů před spuštěním systému, ohlásil ministr financí Andrej Babiš záměr dál upravit pravidla hry. „Fyzické osoby, které budou mít daň stanovenu paušální částkou a zároveň výše jejich tržeb bude menší než 250 tisíc korun ročně, budou z evidence tržeb vyňaty. Pozměňovací návrh obsahuje také návrh na vyloučení plateb prováděných platební kartou prostřednictvím internetu. Cílem je zjednodušit praxi pro e-shopy, které budou muset evidovat de facto pouze v případě osobního převzetí zboží na pobočce,“ uvedl minulý týden na tiskové konferenci Andrej Babiš. Zároveň zdůraznil, že se plánované změny netýkají subjektů spadajících do první vlny evidence tržeb. I když má pravdu, nic to nemění na tom, že načasování návrhu bylo hodně nešťastné. Stejně tak jako vyjádření, že dříve netušil, kolik druhů podnikání v Česku máme.

Evidence tržeb

Čeká vás elektronické evidování tržeb a nejste si jisti, že všechno stoprocentně zvládáte? Odborníci z naší poradny pro EET vám vrátí klid.

Jak se na navrhované změny dívají odborníci? Souhlasíte s úlevou pro nejmenší podnikatele a výjimkou pro platby kartou prostřednictvím internetu? A není na podobné změny příliš pozdě, respektive neměly být všechny stanoveny najednou při prvním schválení zákona o evidenci tržeb?

Václav Stárek

prezident Asociace hotelů a restaurací ČR

Václav Stárek
-9
+
-

Podnikatelé, které zastupujeme od počátku, podporovali EET jako nástroj k narovnání podmínek na trhu, které musí být stejné pro všechny. Výjimky, vytvořené výkladem již schváleného zákona, jdou proti všem poctivým podnikatelům. Pokud nebude chtít někdo platit daně, pak udělá všechno pro to, aby prokázal, že nedosáhne na stanovenou hranici 250 tisíc korun v tržbách. Pokud se bude chtít vyhnout alespoň částečně evidenci, pak zahájí i stánkový prodej. Za těchto podmínek ztrácí EET svůj původní smysl a tím i naši podporu.

Pavel Bělobrádek

místopředseda vlády, předseda KDU-ČSL

Pavel Bělobrádek
+7
+
-

Prosazovali jsme – a prosazujeme nadále, aby se vybírání daní zlepšilo, koneckonců ve volebním programu jsme měli zavedení registračních pokladen. Trvali jsme ale také na prosazování koaliční smlouvy. V té se říká, že EET dopadne na vybrané skupiny. Domníváme se, že by neměli být postiženi drobní podnikatelé. Navrhovali jsme, aby byla stanovena hranice tržeb, pod níž by EET neplatila z toho důvodu, že nedává smysl, protože daňový výběr je natolik malý a náklady na EET natolik velké, že poměr není adekvátní.

Miroslav Uďan

CEO společnosti Shoptet

Miroslav Uďan
+4
+
-

Je nutné si uvědomit, že pro e-shopy to neznamená úplné vyjmutí z povinnosti elektronické evidence tržeb. Pokud by návrh prošel, tak budou e-shopaři stále muset evidovat veškeré hotovostní platby. Jedná se přibližně o třetinu plateb. Všechny e-shopy, které umožňují osobní převzetí včetně hotovostní platby, musí i nadále s EET počítat. Nicméně myšlenku, že by on-line platby byly vyjmuty, vítáme.

Karel Havlíček

předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR 

Karel Havlíček
+6
+
-

Od počátku našich diskuzí s ministrem financí k EET tvrdíme, že mikrofirmy s obratem v řádu stokorun denně by měly být z EET vyjmuty. Nikdo nepřijde ani o korunu, dotyčným živnostníkům to pomůže a konkurenční prostředí to nijak nenaruší. Rozumím argumentu, že výjimky obecně nejsou šťastné řešení, ale pokud nebude mít žádný negativní dopad, pak nevidím důvod nechovat se s určitým nadhledem. Tím, že se to prováže s paušální daní, a tedy povinností dohodnout si její výši, to dává smysl. Souhlasím ale s tím, že to mělo být připraveno dříve. U e-shopů je to zcela jasné, tam elektronická evidence probíhá přirozenou cestou, a není tedy přece nutné to dublovat. Mohlo to být rovněž dřív, ale týká se to sféry maloobchodu a velkoobchodu, která se bude připojovat za čtvrt roku, tak to není žádná katastrofa. Nás zajímá výsledek a z tohoto pohledu je lepší chybu přiznat a napravit než se tvářit, že je všechno v pořádku.

Vladimír Dlouhý

prezident Hospodářské komory ČR

Vladimír Dlouhý
-3
+
-

Kampaň k EET nám krásně vysvětlila, co si za získané prostředky všechno koupíme, zapomněla ale tak nějak o projektu informovat podnikatele. Když stát na jedné straně zavádí nějakou regulaci nebo povinnost pro podnikatele, měl by jim na druhé straně ulevit. Česká republika má jedno z nejvyšších zdanění práce v Evropě, nabízí se proto, abychom otevřeli seriózní diskuzi o snížení zdanění práce. Podpora EET ze strany Hospodářské komory trvá, protože jde o opatření, jak omezit nekalou konkurenci a narovnat konkurenční prostředí. Z tohoto důvodu ale také odmítáme jakékoli výjimky.

Petra Pospíšilová

prezidentka Komory daňových poradců ČR

Petra Pospíšilová
+2
+
-

Nestabilní právní prostředí, kdy se zákon po schválení Parlamentem fakticky mění nikoliv formou jeho novely, ale formou výkladu daňové správy nebo dokonce pouhým tiskovým prohlášením ministra financí, jde proti principu právního státu. Nelze mít důvěru ve stát, kde o zdanění nerozhoduje Parlament svým zákonem, ale ministr financí svojí tiskovou zprávou.

Situace je o to horší, že již jednou došlo k faktické změně pravidel pro evidenci tržeb, když na základě pokynu ministra financí vydala daňová správa výkladová pravidla, která jsou v jasném rozporu se zněním zákona. V této souvislosti považuje Komora za nezbytné uvést, že tato výkladová pravidla nebyla podrobena řádnému připomínkovému řízení, které by mohlo odstranit přetrvávající výkladové nejasnosti.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Lukáš Kovanda
+84
+
-

Vlk se má nažrat a koza zůstat celá. To je smysl těchto tanečků na poslední chvíli. Babiš nejprve potřeboval zastřít skutečnost, že korporacím ani „velkým klukům“, oligarchům a podobným, život příliš stěžovat nebude. Střílel by se tím ostatně do vlastní nohy. Proto se s vehemencí sobě vlastní vrhnul na drobné živnostníky a malé firmy – proto máme EET. Nyní se tedy může bít v prsa, že plní volební slib, že jde do boje za lepší výběr daní, dokonce pár miliard navíc opravdu vyždíme – z hlediska objemu rozpočtu jde ale jen o drobné. Zato k velkým hráčům a velkým miliardám, korporacím a veřejným penězům mizícím na offshorech, bude dál moci zachovávat ledabylý postoj. Navzdory tomu, že tam se ztrácí řádově více. Tohoto asymetrického přístupu si opakovaně všímá třeba už i Transparency International ČR, kterou nelze z nějakého zavilého antibabišismu ani v nejmenším podezřívat. (Neziskový sektor ostatně v letech 2012 až 2013 stál z podstatné míry za oligarchovým politickým vzestupem.) Bohužel, mnozí jiní – dokonce i  podnikatelské asociace a podobně – ve věci EET zhusta rezignovali na svoji roli. Zůstávají ještě pořád uhranuti Babišovým strmým vzestupem, bojí se ho nebo ho mají za poloboha, který jim jednou lusknutím prstu může pomoci ke kariéře či penězům, pokud tak tedy již nečiní. Proto se náhle objevila suita roztleskávačů pro evidenci tržeb. Babiš je ale opatrný, nedůvěřivý i ke svým nejoddanějším fanouškům, a tak i přes hlasitý potlesk nohsledů vnímá možná rizika. Poslední volby pro něj zas tak extra dobře nedopadly, na scéně je nová strana a on se zkrátka bojí. Proto za pět minut dvanáct trochu couvá. EET je fíkový list, který zprostředkovaně chrání velký byznys, včetně toho Babišova, a zároveň ministrovi umožňuje „plnit sliby“. Jediným správným řešením proto za současných podmínek je EET vůbec nezavádět.

Marta Nováková

prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Marta Nováková
-5
+
-

Zásadně nesouhlasíme s opakovanými úpravami a „výkladem“ již schváleného zákona o elektronické evidenci tržeb. Nový návrh ministra Andreje Babiše, aby byla stanovena maximální hranice tržeb 250 tisíc korun, která umožňuje požádat o vyjmutí z povinnosti evidovat, je pro poctivé podnikatele neakceptovatelný.

Petr Mach

ekonom, předseda Svobodných

Petr Mach
+23
+
-

Všechny ty spěšně navrhované změny jsou chaotické a celý systém EET se tak jeví jako uspěchaný a nedomyšlený. Pokud jde o návrh vyjmout z EET platby kartou, nechápu, proč má jít jen o e-shopy. Ať ministerstvo vyloučí z povinnosti registrovat tržbu jakékoliv platby kartou, třeba i na dobírku nebo v obchodě. Vyloučit z elektronické evidence jen platby kartou přes internet je divný úkrok. Návrh vyjmout z EET živnostníky, kteří budou platit paušální daň, se mi jeví podezřelý a nesrozumitelný. Podle Ministerstva financí neznámý institut paušální daně domluvené s finančním úřadem využívá zatím jen všehovšudy 40 živnostníků. Lidovci už prohlásili, že Babišovy návrhy asi podpoří, ale budou chtít z EET vyjmout stánkaře… Je to celé dost nesystémové. Milion lidí přitom dnes platí paušálem zdravotní a sociální pojištění. Byl bych pro, aby se z EET vyloučili tedy i všichni tito lidé. Bylo by to transparentnější a spravedlivější než zatěžovat finanční úřady netransparentním dohadováním paušálních daní. Když už má EET existovat, ať se vztahuje jen na větší firmy, zatímco lidi s nízkými tržbami, ať z toho komplet vynechají.

Michal Wantulok

manažer pro komunikaci Dotykačka

Michal Wantulok
+8
+
-

Naši společnost tento krok nijak nepoškozuje a osvobození malých živnostníků nám v zásadě připadá vcelku rozumné. Návrh na změnu ale přichází příliš pozdě. V podmínkách EET se řada podnikatelů dosud orientuje velmi nedostatečně a změna pravidel týden před spuštěním systému všechny vrhá do ještě větších zmatků.

Anketa

Kdo vám nejvíc kápl do noty?

Ministerstvo financí by podle nás spíš než nové výjimky mělo řešit skutečnost, že řada podnikatelů, pro které je EET závazná už od prosince, přípravy zcela ignoruje. Podle našich odhadů by takových subjektů mohlo být zhruba deset tisíc. Mezi nimi jsou i tací, kteří mají zmatek v činnostech, k nimž mají/nemají oprávnění. Už jsme se setkali s případy, kdy někdo provozuje vinárnu, ale fakticky pro tuto činnost nemá patřičné oprávnění. Tudíž i po zadání svého IČ do naší aplikace mu nikde nevyskočila informace, že by měl začít evidovat již od prosince. Finanční správa přitom uvedla, že v začátcích EET bude shovívavá pouze k formálním nedostatkům. Podnikatelé, kteří se nepřipravují vůbec, by pak měli skutečný problém.

Další věc je, že jakákoli výjimka nebo změna pravidel zavdává „příležitost“ pro spekulanty, kteří hledají v zákoně skuliny a způsoby, jak by se EET dala obejít. Umím si představit, že podobné stanovení limitu může vést k tomu, že někdo napíše svou živnost na x rodinných příslušníků, aby každý den v týdnu mohl podnikat někdo jiný. Tím by splnili limit a mohli namísto EET využít zmíněný paušál. Vzato kol a kolem by to pro ně asi bylo nevýhodné, ale i tak odhaduji, že se takoví chytrolíni najdou.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2016 11:43, Jitka

Jsem fascinována, jak lidi, kteří o tom nic nevědí, vykřikují obecná hesla o tom, jak jsou změny nesystémové... 250.000 - to je skutečně mikropodnikání-tržba necelých 21.000 měsíčně. Tržba-nikoli zisk!!!A ještě provázáno na domluvení si paušální daně s finančním úřadem. Pro tyhle lidi je pořízení pokladny a internetu skutečně velkým penízem, a jejich vyjmutí z EET jedním z mála rozumných kroků. Já osobně bych z EET vyjmula všechny neplátce DPH-tedy do ročního obratu 1 milion. A k vyjmutí e-shopů - můžete mi prosím někdo vysvětlit, proč vůbec byly zahrnuty do eet, když platby přijímají výhradně na BU? Čili nemohou zapřít ani korunu...Krom toho je ten zákon napsán tak nesmyslně, že mu vlastně nejde vyhovět-máte 2 minuty na vystavení účtenky od přijetí platby, ale mechanismy bank s jejich ověřováním to často nestíhají... Celé je to nesmyslná buzerace s tím, že náklady na výběr daní se navalí na ty nejmenší a poslední, místo toho, aby efektivně fungovaly finanční úřady. Nechápu lidi, co tomuhle tleskají...

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 12. 2016 16:49, antiselsky rozum

co ti na to děvčico řéct !?!
Víme to fšecí už hooodně dlúho a stejně tomu šmejdovi Stebáckému
každá lopata fandí

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET za dveřmi: Manuál pro opozdilce

7. 11. 2016 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

EET za dveřmi: Manuál pro opozdilce

Čeká vás od prosince elektronická evidence tržeb? Ještě nevíte? Poradíme, jak zbytečně nedráždit úřady, všechno včas stihnout a vyhnout se zbytečným pokutám.

Kavárník: Starosti s novou byrokracií a EET nám snížení DPH nevynahradí

27. 10. 2016 | Vlasta Holéciová | 27 komentářů

Kavárník: Starosti s novou byrokracií a EET nám snížení DPH nevynahradí

V podnikání nejde jenom o peníze. „Vadí mi, že jsme automaticky označováni jako podvodníci,“ říká kavárník z pražských Holešovic o atmosféře, kterou ve společnosti šíří vláda.

Pět způsobů, jak obejít EET. Nenaleťte na ně!

29. 8. 2016 | Vlasta Holéciová | 4 komentáře

Pět způsobů, jak obejít EET. Nenaleťte na ně!

S blížícím se startem elektronické evidence tržeb (EET) se vyrojila i řada návodů, jak e-tržby obejít. Je ale opravdu tak jednoduché se jim vyhnout? Většina ze „zaručených“ rad je podle... celý článek

Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

2. 8. 2016 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Elektronická evidence tržeb: Bez odkladu

Hospodářská komora se snažila prosadit měsíční odklad elektronického evidování tržeb. Andrej Babiš ale řekl ne. Jaké další změny by chtěli do evidence tržeb protlačit lidé z profesních... celý článek

E-tržby pohledem odborníka

10. 6. 2016 | Tomáš Vlk

E-tržby pohledem odborníka

Povinnost elektronicky evidovat tržby bude beze sporu jednou z největších změn v soukromém sektoru za posledních několik let. Až na výjimky se dotkne všech podnikatelů přijímajících... celý článek

Partners Financial Services