Schváleno, podepsáno. Co mění daňový balíček

Prezident podepsal „daňový balíček“. Změna hned několika daňových zákonů přinese vyšší slevy na dítě a přísnější pravidla pro čerpání daňového bonusu. Změn se dočkají i OSVČ. Znovu se jich bude týkat sleva na manžela či manželku i sleva na dítě. Peníze.cz přinášejí přehled nejdůležitějších novinek.
Schváleno, podepsáno. Co mění daňový balíček

Aktualizováno 28. 6. 2017: Daňový balíček prošel Senátem, prezident ho podepsal, v červnu vyšel ve Sbírce zákonů a od července je účinný. Některé změny ale startují od roku 2018. Mrkněte na náš přehled:

Daňový balíček připravilo Ministerstvo financí už loni na jaře, účinný měl být letos v lednu. „Očekávali jsme, že bude schválen ještě během roku 2016. Legislativní proces se ale zbytečně protáhl, a tak byl zákon přijat teprve nyní. Tedy mnohem později, než jsme chtěli,“ hodnotí ministr financí Andrej Babiš. Balík daňových změn se nejprve zdržel v Poslanecké sněmovně, poté ho poslancům s pozměňovacími návrhy vrátili senátoři.

Změny, které prošly, i návrhy, které nepadly na úrodnou půdu, si teď můžete projít v našem přehledu.

Slevy na děti porostou

Stejně jako v minulém roce i letos se rodiče dočkají vyšší slevy na dítě. Novinka se ale dotkne pouze rodičů se dvěma a více dětmi. Zvedat se sleva na druhé dítě – o 200 korun a sleva na třetí a každé další dítě – o 300 korun. Nově tak bude dělat daňové zvýhodnění na první dítě 1617 korun měsíčně (19 404 korun ročně), na třetí a každé další dítě 2017 korun měsíčně (24 204 korun ročně). Když je dítě zdravotně postižené, sleva se zdvojnásobí.

Pozor! Vyšší slevy lze možné uplatnit zpětně – od začátku roku 2017. Na výplatní pásce se to ale projeví až příští rok, kdy za vás zaměstnavatel podá roční zúčtování, nebo jakmile podáte daňové přiznání za rok 2017. 

Naše kalkulačka čisté mzdy už se zvýšenými slevami počítá.

Čistá mzdaMzdová kalkulačka

Výpočet čisté mzdy

+

Nezdanitelné části základu daně

Další kalkulačky

Na čem se dělá

Vyšší sleva i na první dítě

Vyšší slevy se nakonec dost možná dočkají také rodiče s jedním dítětem. Zvýšení slevy na první dítě se totiž objevilo v pozměňovacím návrhu novely zákona o státní sociální podpoře, kterou před třemi týdny schválili poslanci. Pokud změnu odsouhlasí Senát a prezident, zvedne se sleva na první dítě o 150 korun, tedy na 1267 korun měsíčně (15 204 korun ročně). Další změny ze zmíněné novely si můžete projít v našem článku

Zvyšuje se: rodičovský příspěvek, daňová sleva, přídavek na dítě i odměny pěstounů

Zpřísnění pravidel pro daňový bonus

Měnit se budou také pravidla pro čerpání daňového bonusu. Daňový bonus vyplácí stát rodičům, kterým po započtení slevy na dítě vyjde záporná daň z příjmů. Ročně může bonus dělat maximálně 60 300 korun.

Vedle toho je jeho čerpání podmíněné dosažením určitého příjmu. Na daňový bonus mají totiž nárok pouze rodiče, kteří v daném roce (přesněji zdaňovacím období) vydělali alespoň šestinásobek minimální mzdy. Pro letošek tedy alespoň 66 000 korun. Dosud bylo možné započítat do posuzovaného příjmu výdělky ze zaměstnání a podnikání i příjmy z nájmů a kapitálového majetku. Poslední dvě možnosti ale teď ze zákona zmizí, posuzovat se budou jen příjmy ze závislé nebo samostatně výdělečné činnosti. Ministerstvo financí chce tímto krokem zamezit umělému navyšování příjmů, například pomocí fiktivních pronájmů. Nová pravidla pro daňový bonus se projeví v roce 2018.

Sleva na dítě a manželku i pro OSVČ

Slevu na dítě budou moct znovu využít také osoby samostatně výdělečně činné, které uplatňují výdaje paušálem. Stejně tak se vrací sleva na manžela či manželku – ta aktuálně dosahuje částky 24 840 korun ročně. Pokud je manžel či manželka držitelem průkazu ZTP, je sleva dvojnásobná.

V návaznosti na čerpání slevy na dítě a manželku (manžela) nicméně dojde k omezení využívání výdajových paušálů. Výdajový paušál je totiž vždy možné odečítat jen do určité výše ročních příjmů – dosud dělal limit dva miliony korun, nově OSVČ zdaní paušálem pouze příjmy do výše milionu korun.

Typ činnosti

Výdajový paušál

Max. odečtené výdaje za rok 2016

Max. odečtené výdaje za rok 2017

Řemeslníci a podnikatelé v zemědělské výrobě, lesním a vodním hospodářství

80 %

1 600 000 Kč

800 000 Kč

Ostatní živnosti

60 %

1 200 000 Kč

600 000 Kč

Svobodná povolání, tlumočníci, znalci, insolvenční správci, spisovatelé, sportovci, advokáti nebo lékaři

40 %

800 000 Kč

400 000 Kč

Příjmy z pronájmů

30 %

600 000 Kč

300 000 Kč

Možnost uplatnit slevu na manželku a dítě budou mít živnostníci poprvé příští rok – při podání daňového přiznání za rok 2017. Současně ovšem bude možné naposledy uplatnit výdajové paušály podle starých pravidel a slevu na manžela či manželku, případně slevu na dítě nezapočítat.

Sleva na invaliditu dřív

Na slevu na dani mají nárok také invalidé a těžce zdravotně postižení, kterým okresní správa sociálního zabezpečení vydala průkaz ZTP/P. Člověk invalidní v prvním či druhém stupni si může z daně z příjmů odečíst 2520 korun ročně, na slevu 5040 korun pak mají nárok lidé invalidní ve třetím stupni. Člověk se zvlášť těžkým postižením a průkazkou ZTP/P má ročně nárok na slevu ve výši 16 140 korun.

Slevu na dani mohli dosud invalidé a těžce zdravotně postižení uplatnit teprve v momentě, kdy došlo k zahájení výplaty invalidního důchodu nebo vydání průkazu. Nově ale bude k čerpání slevy stačit přiznání nároku – na invalidní důchod nebo průkaz ZTP/P. Stejná pravidla budou platit i v případě slevy na zdravotně postiženého manžela či manželku.

Paušální daň pro všechny

Paušální daň už se nebude týkat pouze podnikatelů bez zaměstnanců. Daňový balíček toto omezení ruší, nově tedy můžou platit daň paušálem i podnikatelé se zaměstnanci nebo živnostníci, kteří mají také příjmy ze zaměstnání. Podmínkou ovšem je, aby jejich příjmy nepřesáhly hranici pět milionů korun ročně.

Pokud chce podnikatel platit paušální daň, musí se s finančním úřadem předem dohodnout na výši daně. Částku si samozřejmě neurčuje libovolně, ale na základě minulých a očekávaných příjmů. Každý podnikatel ovšem musí platit minimálně 600 korun (po slevách) – paušální daň se tedy nemusí vyplatit každému. Konkrétní příklady si můžete projít v článku:

Srážková daň na příjem 2500 korun

Další změna, kterou daňový balíček zavádí, je rozšíření okruhu příjmů, které je možné danit srážkovou daní. Dosud šlo především o autorské honoráře nebo práci na dohodu o provedení práce, pokud honorář nebo příjem z dohody nedělal víc než deset tisíc korun měsíčně. Nově bude možné patnáctiprocentní srážkovou daň strhnout i v případě příjmů ze zaměstnání malého rozsahu, jestliže měsíčně nepřesáhnou hranici 2500 korun. Pokud takový příjem máte, srazí daň přímo zaměstnavatel a vy se vyhnete podání daňového přiznání.

Neprošlo: Osvobození pozemků od DPH

Senátoři chtěli k daňovému balíčku připojit také osvobození prodeje pozemků kolem staveb od DPH. Další změnou mělo být zúžení definice pojmu stavební pozemek pouze na pozemky, na kterých může být na základě stavebního povolení nebo udělení souhlasu s provedením ohlášené stavby zhotovena stavba pevně spojená se zemí.

Pozměňovací návrh ale nakonec poslanci shodili ze stolu.

Chystá se: Vyšší sleva pro dárce krve

Už podruhé míří do Poslanecké sněmovny návrh, který má zvýšit úlevu pro lidi, kteří darují krev či kostní dřeň. Aktuálně si může dárce krve snížit základ daně z příjmů o dva tisíce korun za jeden odběr, novela ale počítá se třemi tisíci. Dárci kostní dřeně by si nově mohli za jeden odběr odečíst 20 tisíc korun.

Z novely naopak vypadla možnost snížit si základ daně o osm tisíc, pokud dárce vstoupí do Českého národního registru dárců kostní dřeně nebo do Českého registru dárců krvetvorných buněk.

Novela aktuálně čeká na první čtení v Poslanecké sněmovně. Poslanci za TOP 09, kteří s návrhem přišli, chtějí, aby o něm sněmovna rozhodla už v prvním čtení. O vyšším daňovém zvýhodnění pro dárce krve a kostní dřeně totiž poslanci už jednou hlasovali. Do druhého čtení se ovšem novela nedostala kvůli pozměňovacímu návrhu ministra financí Andreje Babiše. Přílepek totiž řešil danění výnosů některých korunových dluhopisů, překladatelé proto návrh z jednání Poslanecké sněmovny stáhli.

Vydejte ze sebe to nejlepší

A nechejte si za to zaplatit

Zpeněžit to nejlepší ze sebe můžete nejen jako dárce krve či kostní dřeně. Vydělat se dá i na spermiích, vajíčkách nebo třeba vlasech. Kolik to hodí? Dozvíte se v našem článku:

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Partners Financial Services