Které cestovní pojištění je pro vás nejvýhodnější. Podívejte se na žebříček.

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 23. 8. 2010 | 6 komentářů
Které cestovní pojištění je pro vás nejvýhodnější. Podívejte se na žebříček.
Týdenní cestovní pojištění přijde jednotlivce od pár stovek do tisícikoruny. Záleží na vybraných parametrech pojistky. Pro ty, kdo se ještě chystají na cesty před koncem či na přelomu léta, přinášíme přehled cen cestovních pojistek pro samostatné cestovatele i pro rodiny s dětmi.

Zjištění, že vycestovat do zahraničí bez jakéhokoliv cestovního pojištění se může hrubě nevyplatit, vám obyčejně dojde až v případě, když se vám v cizině opravdu něco stane. A nemusíte přitom ani hned onemocnět či se zranit. Stačí, abyste například při toulkách po slovenských velehorách zabloudili a hledala vás kvůli tomu horská služba. Využití jejích služeb na Slovensku přijde české turisty na minimálně několik tisíc korun, v horších případech se pohybuje v řádu stovek tisíc, jak uvádí ředitelka sekce neživotního pojištění z největší slovenské Union poisťovny Elena Májeková.

Pro ty, kteří se chystají ještě na závěr prázdnin či krátce po nich na dovolenou a zvažují, které zvolit cestovní pojištění, přinášíme ve spolupráci s online kalkulátory a porovnávači top-pojisteni.cz, unionpojistovna.cz a cpp.cz informace o tom, jak se pohybují ceny cestovních pojistek pro jednotlivce i rodiny s dětmi.

(O tom, jak se vyhnout základním chybám, které vás mohou připravit o peníze z pojistného plnění, se více dočtete v článku 8 chyb, která vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění.)

Nejvýhodnější cestovní pojistky pro rodinu s 2 dětmi

Evropa 7 dní - vč. připojištění
(Kč)
Evropa 7 dní - jen léč.výlohy
(Kč)
Svět 7 dní
vč.připojištění
(Kč)
Svět – 7 dní jen léč.výlohy
(Kč)
Limity poj. plnění – léč.náklady
(Kč)
Generali4272456794971 700 000
Union5552338094872 552 700
Uniqa56735711347141 000 000
ČPP59535312257691 500 000
ČSOB6232458474691 500 000
Mondial assistance70056010858753 000 000
Kooperativa7003509806301 500 000
Allianz700 70014001400bez limitu
Wustenrot73552515755252 000 000
Česká pojišťovna74239211347841 500 000
AXA978728147814781 500 000
Zdroj: online kalkulátory, top-pojisteni.cz, unionpojistovna.cz a cpp.cz (k 3.8.2010)

Jak si stojí ceny cestovních pojistek

Ceny pojistek pro jednotlivce na týden pobytu na Slovensku se pohybují od 130 korun do zhruba 400 korun. Stejně nebo jen o málo více si připlatí individuální cestovatelé za pojistku pro standardní dovolenou bez extrémních sportů v Evropě. Mimo Evropu cestovní pojistky pro jednotlivce přijdou na minimálně dvojnásobek. Uvedené ceny se přitom týkají jen sazeb za pojištění léčebných výloh. Kdo má zájem i o další připojištění, jako je pojištění zavazadel, odpovědnosti za škody či úrazové pojištění, musí počítat už s násobky těchto cen. S těmito připojištěními vychází cestovní pojištění na Slovensko pro jednotlivce od 220 korun do zhruba 600 korun a podobné to je i pro evropské cesty. Na komplexnější pojistky s připojištěními pro cesty mimo Evropu je nutné vyčlenit alespoň 350 korun. Ty nejdražší vyjdou i na více než 1400 korun (Allianz), zahrnují ovšem neomezené limity pojistného plnění pro léčebné výlohy. To mohou ocenit cestovatelé do dalekých zemí s obtížně dostupnými destinacemi.

U rodinného cestovního pojištění, které zahrnuje dva dospělé a minimálně jedno dítě, je třeba počítat pro týdenní pojistky pouze léčebných výloh na Slovensko nejméně s dvěma sty korunami, s připojištěními pak alespoň čtyřmi stokorunami. Ceny pojistek u nejdražších pojišťoven končí na sedmi stech korunách, s připojištěním vyjdou i pro Slovensko zhruba na tisícikorunu. Podobně se pohybují i ceny za pojistky k evropské dovolené. Pro země mimo Evropu stojí rodinné cestovní pojištění od necelých pěti set do patnácti set korun. Připojištění cenu navyšují o stokoruny (od 679 korun, po 1575 korun).

Od nejlevnější pojišťovny k nejdražší

V řadě srovnání vychází zpravidla nejlevněji cestovní pojistky od pojišťovny Generali. A to jak pro cesty jednotlivců, tak i pro společné cestování manželské či jiné dvojice a rodin s dětmi. Za pojistku na sedmidenní cestu do Francie na přelomu tohoto září zaplatí samostatně cestující turista 130 korun, rodina s dvěma dětmi necelých 800 korun. Jen o něco výše se pohybují nabídky z dílen slovenské Union poisťovni, pojišťovny Uniqa a ČSOB. Nejdražší cestovní pojistky má Kooperativa, Allianz či Evropská cestovní pojišťovna.

Anketa

Podle čeho si volíte cestovní pojištění vy?

Cena by však neměla hrát hlavní roli, důležité jsou pojistné limity

Nejlevnější cestovní pojistky individuálně přijdou na týden sice zhruba na stokorunu, je třeba ale zvážit i jiné faktory než jen cenu. Pokud pojedete do velkoměsta, nehodláte podnikat žádné speciální výlety do hor či divočiny ani se věnovat extrémním sportům, mohou vám i tyto levné pojistky dobře posloužit. Jestliže se ale chystáte do destinací, které jsou v případě nehody pro záchranáře či zdravotníky jen obtížně dostupné, jsou od Česka velmi vzdálené nebo v nich hrozí další rizika (exotické choroby atd.) měli byste myslet na kvalitní zajištění s vysokými limity, a to minimálně pro pojištění léčebných výloh a repatriaci. Stejně tak, pokud cestujete s dražšími zavazadly nebo se chystáte sportovat, se vyplatí navýšené limity pro pojištění zavazadel, pojištění odpovědnosti či úrazu. Česká asociace pojišťoven (ČAP) například doporučuje sjednat si i pro standardní dovolenou minimální pojistné limity na léčebné účely ve výši 1,250 milionu korun, na odpovědnostní škody na zdraví 1 milion korun a na majetku alespoň půl milionu korun.

Které parametry jsou pro vás u cestovního pojištění nejdůležitější a proč?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 8. 2010 10:00, PK

Co je to za demagogicky clanek? Mam pojisteni ke karte na cely svet s plnenim 2 500 000,-
Za 490,-/rok ke kreditni karte UNICREDIT ve spolupraci s AXA klubem. Nic vyhodnejsiho na trhu neexistuje. Pojistovna kryje v teto cene me, moji zenu a deti do 21let. Zrovna jsem vyuzil: v DE vypadla plomba a limit plneni byl 600,-e. Super vec./ja platil 70e/

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2010 11:14, Věra Tůmová

Dobrý den,
cestovní pojištění ke kreditním kartám je trochu jiná kategorie. Vyžaduje totiž, abyste měl u vybrané banky sjednanou danou kreditní kartu, což každý rozhodně nemá zatímco klasickou pojistku lze vyřídit online či telefonicky okamžitě. Zmiňované pojištění u kreditní karty ČSA od UniCreditBank sice opravdu patří k těm nejzajímavějším, ale k ceně pojistky (byť nízké) je třeba připočítat například i cenu za vedení karty atd.
S pozdravem VT

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

17. 6. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

Ani s cestovním pojištěním nejste zcela bez starostí. Pokud chcete, aby vám pojišťovna uhradila celé náklady za škody a léčení v cizině, měli byste se vyvarovat některých základních... celý článek

Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

3. 6. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

Nedostatečně vysoké pojistné limity u cestovního pojištění, neuposlechnutí asistenční služby či zatajení nedoléčené choroby vám může levnou dovolenou v cizině prodražit o desítky i... celý článek

Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

17. 5. 2010 | Věra Tůmová

Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

Levnější pojistky, lepší krytí škod, možnost pojistit se přes bankomat či si na dobu dovolené připojistit byt. To vše letos nabízejí některé pojišťovny českým turistů v rámci cestovního... celý článek

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

29. 3. 2010 | Věra Tůmová | 9 komentářů

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

Drobné chyby v pojistné smlouvě můžou zkomplikovat cestu k vyplacení pojistného plnění. Stačí, aby ve smlouvě byla špatná adresa či popis pojištěných věcí. Proto je třeba si smlouvu... celý článek

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

11. 6. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

Pojištění stornovacích poplatků zájezdu vám může vynahradit ztrátu kvůli tomu, že před odjezdem onemocníte. Jenže ve výlukách u tohoto pojištění je řada případů, které tuto pojistku... celý článek

Partners Financial Services