Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 17. 5. 2010
Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.
Levnější pojistky, lepší krytí škod, možnost pojistit se přes bankomat či si na dobu dovolené připojistit byt. To vše letos nabízejí některé pojišťovny českým turistů v rámci cestovního pojištění na cesty do zahraničí.

Tuzemské pojišťovny se připravují na nadcházející letní turistickou sezónu a začínají přicházet se zajímavými nabídkami k cestovnímu pojištění. Přinášejí například zlepšení parametrů některých cestovních pojistek, zjednodušují pořízení cestovního pojištění či přicházejí s novými připojištěními.

Zatím největší změny parametrů u cestovního pojištění přinesla od 1. května pojišťovna Allianz. Zrušila dosavadní pětisetkorunovou spoluúčast u pojištění léčebných výloh v zahraničí a navýšila úhradu za ubytování blízkého člověka při hospitalizaci pojištěného z původních 1000 korun na den na 2000 korun. Pojišťovna rovněž zvedla denní odškodné za dobu nezbytného léčení úrazu z 30 korun na 100 korun za den, které nyní pojištěným vyplácí již osmý den léčení úrazu. Dříve plnění vyplácela až 21. den. V základu cestovního pojištění je nyní automaticky pojištěno také zpoždění letu a zpoždění zavazadel, za což si klienti museli dříve připlatit v rámci připojištění.

Významnou změnou je i fakt, že do výpočtu ceny i pojistného plnění se nyní u pojištění storno poplatků u Allianz budou zahrnovat také letištní a bezpečnostní poplatky, včetně palivových příplatků. Klienti, kteří budou uplatňovat storno, přijdou o méně peněz než dříve. Při stornování letenky jim pojišťovna až dosud vyplatila jako pojistné plnění pouze část z ceny letenky, nikoli z dalších poplatků, které u vzdálenějších letů tvořily často i polovinu celkem zaplacené sumy. Spočítejte si, kolik musíte spořit, abyste si ušetřili na vysněnou dovolenou.

Koncem dubna se objevilo i speciální připojištění pro cestovatele, kteří nemají sjednané pojištění domácnosti a obávají se, aby se v prázdném bytě něco nestalo. S připojištěním opuštěné domácnosti přišla Česká pojišťovna a lidé si ho mohou sjednat v rámci cestovního pojištění Globus. Cena připojištění se odvíjí od výše sjednaného limitu pojištění a délky dovolené. Pojištění opuštěné domácnosti na jeden týden s limitem 100 tisíc korun podle Dagmar Koutské z České pojišťovny přijde na 170 korun.

Anketa

Pojišťujete se vždy před cestou do zahraničí?

„Pojištění zajistí kompletní ochranu vybavení domova po celou dobu nepřítomnosti a zaručí jim pojistné plnění až do výše zvoleného limitu na pořízení nových věcí v případě jejich poškození, zničení či ztráty způsobenými například požárem, záplavou, vichřicí, krupobitím, vodovodní havárií, odcizením,“ popisuje mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Součástí této novinky je také asistenční služba, která ve stavu nouze zajistí ochranu opuštěné domácnosti, opravu poškozených vstupních otvorů či prasklého potrubí. Novinku je možné sjednat nejen na pobočkách a obchodních místech České pojišťovny, ale rovněž prostřednictvím internetu nebo telefonicky.

V průběhu letní sezóny by se mělo v nabídce České podnikatelské pojišťovny (ČPP) objevit pojištění cestovního dokladu, tedy storna letenky či vlakové jízdenky. Další rozšíření u storna pro případ zrušení cestovní služby připravuje na letošek rovněž Kooperativa a pojišťovna Generali. Generali podle mluvčího Jiřího Cívky chystá rovnou celý balíček cestovníhopojištění Pláž. „Jako bonus zdarma je pojištění storno zájezdu pro takové případy, jako je přírodní katastrofa (typicky sopka, tsunami, apod.), epidemie (například prasečí chřipka) či občanské nepokoje (například stávka na thajském letišti),“ doplňuje Cívka. Spočítejte si, s jak vysokou sumou cizí měny můžete pro dovolenou počítat z uspořených korun.

Třetí květnové pondělí by měla novinku SunLight představit Evropská cestovní pojišťovna, která se tímto produktem chce nyní dostat na srovnatelnou úroveň v ceně s ostatními konkurenty. Podle Petra Sklenáře z marketingového oddělení této pojišťovny se bude jednat o celkově odlehčený produkt s nižším pojistným plněním za velmi přijatelnou cenu. SunLight bude mít nastavená vybraná hlavní rizika a u tarifu rodina (1-2 dospělé osoby + 1-3 děti do 18 let) pro cestu do 5 dnů bude cena 480 korun pro celou rodinu. Desetidenní cesta přijde pro celou rodinu na 870 korun, cesta do 17 dnů pak na 1 190 korun za celou rodinu.

Petr Sklenář rovněž upozorňuje na loňskou novinku: „Jako jedni z prvních jsme v Česku začali uznávat jako storno zájezdu ztrátu zaměstnání.“

Zhruba od poloviny května se otevře pro cestovatele i další možnost, jak si sjednat cestovní pojištění. Nově to půjde přes bankomaty Poštovní spořitelny. Cestovní pojistku si přitom takto bude moci sjednat podle mluvčího ČSOB Pojišťovny Tomáše Hejdy kdokoliv, nejen klienti skupiny ČSOB. Spočítejte si, kdy se vám vyplatí výběr z bankomatu.

Jedna z loňských novinek, se nyní může také hodit pro některé letošní zapomnětlivce. Kdo si vzpomene na poslední chvíli třeba na letišti, že cestovní pojistku nemá, může si ji jednoduše sjednat přes SMS. Tuto službu zatím nabízí například pojišťovna UNIQA či ČPP. Letos by je podle informací Peníze.cz měla doplnit i ČSOB Pojišťovna, která pojistku přes SMS s další zajímavou službou pro cestovatele připravuje.

 

Jakému cestovnímu pojištění a dalším připojištěním dáváte přednost vy a proč?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Létat levně není složité. Pozor ale na výdaje, které máte jinde v ceně.

7. 5. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Létat levně není složité. Pozor ale na výdaje, které máte jinde v ceně.

Zájem o cesty s nízkonákladovými leteckými společnostmi roste. Jejich letenky jsou často mnohem levnější než u klasických aerolinek. Než si je ale koupíte, ověřte si, co cena letenky... celý článek

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

29. 3. 2010 | Věra Tůmová | 9 komentářů

I špatné číslo domu v pojistné smlouvě ohrožuje výplatu pojistného plnění

Drobné chyby v pojistné smlouvě můžou zkomplikovat cestu k vyplacení pojistného plnění. Stačí, aby ve smlouvě byla špatná adresa či popis pojištěných věcí. Proto je třeba si smlouvu... celý článek

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

11. 6. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

Pojištění stornovacích poplatků zájezdu vám může vynahradit ztrátu kvůli tomu, že před odjezdem onemocníte. Jenže ve výlukách u tohoto pojištění je řada případů, které tuto pojistku... celý článek

Cestovní pojištění přes SMS má několik úskalí

21. 4. 2009 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Cestovní pojištění přes SMS má několik úskalí

Cestovní pojištění řada lidí při svých cestách podceňuje. Pojišťovny se proto snaží sjednání pojistek, co nejvíce zjednodušit. Řadu let je možné pojistit se přes internet a nyní už... celý článek

Triky při prodeji letenek hned tak neskončí

6. 2. 2008 | Táňa Chadrabová | 9 komentářů

Triky při prodeji letenek hned tak neskončí

Na reklamním plakátu letenka za korunu, ve skutečnosti díra v peněžence v řádu tisíců. Přesně to, lze označit za klamavou cenu. Podobné praktiky jsou přitom běžné jak u leteckých společností,... celý článek

Partners Financial Services