Srovnání cestovního pojištění: Za kolik se pojistíte online

Jak vybírat cestovní pojištění na internetu. Na co si dát pozor při nastavování pojistných limitů a připojištění. A samozřejmě: kolik za to
Srovnání cestovního pojištění: Za kolik se pojistíte online

Doba letních dovolených se kvapem blíží. Kromě výběru destinace a ubytování by turisté neměli podcenit ani výběr cestovního pojištění. Nabídka je přitom dostupnější než kdy jindy: sjednání cestovního pojištění je dnes záležitost několika kliků na internetu, chodit do pojišťovny kvůli němu vůbec nemusíte. Navíc je pojištění na webu výrazně levnější (klidně i o desítky procent) než na pobočce.

Zdraví a odpovědnost

Při nákupu cestovní pojistky online si musíte být sami schopni nastavit správné parametry. Co by tedy ve smlouvě nemělo chybět? Základní složkou cestovního pojištění je krytí léčebných výloh. Pokud si v zahraničí zlomíte nohu, čekáte, že za vás pojišťovna uhradí převoz do nemocnice, ošetření u lékaře, sádru, případně léky proti bolesti. Pojištění se samozřejmě týká i vážnějších zdravotních komplikací včetně smrti, kdy je potřeba převézt pacienta (v horším případě nebožtíka) zpět do vlasti. Odborníci doporučují sjednat základní limit krytí léčebných výloh na hranici kolem tří milionů korun, ale klidně i výš.

Stačí na cesty po Evropě kartička pojištěnce?

Stačí a nestačí. V první řadě vám evropský průkaz zdravotního pojištění (jímž průkaz pojištěnce kterékoli české zdravotní pojišťovny také je) nestačí po celé Evropě, platí v zemích Evropské unie, Norsku, Lichtenštejnsku, Švýcarsku a na Islandu. V těchto zemích máte nárok na nezbytnou zdravotní péči ve stejném rozsahu a za stejných podmínek jako místní. A pouze ve veřejných zdravotních zařízeních. Většinou vás čeká větší či menší spoluúčast, platívají se poplatky za hospitalizaci (řádově desítky eur za den v nemocnici). A z veřejného zdravotního pojištění například nedostanete ani korunu na převoz do Česka.

Pokud nemáte sjednané úrazové pojištění, rozhodně zvažte, jestli se nevyplatí při cestě do zahraničí v rámci cestovního pojištění online připojistit i proti trvalým následkům úrazu, případně pro případ smrti smrti. Výplata pojistky v řádu statisíců může alespoň finančně pomoci v době, kdy řešíte nepříjemné důsledky vážného úrazu.

Pojištěním zdraví by ale nemělo krytí rizik při cestě do zahraničí končit. Odborníci často doporučují zamyslet se také na pojištěním odpovědnosti za škody, které způsobíme někomu jinému. „I kdybychom byli sebeopatrnější, můžeme někoho nešťastně zranit nebo přinejmenším poškodit jeho majetek. Za takřka povinný lze tento doplněk považovat třeba u rodičů, kteří cestují s dětmi,“ upozorňuje vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Lukáš Zelený. Při nastavování parametrů pojistné smlouvy je nutné počítat s tím, že se škody – zvláště ty na zdraví – můžou pohybovat i v milionech korun.

Nebezpečí srovnávačů: Najdou levné pojištění

Nechce se vám studovat ceníky? Zeptejte se srovnávače. Srovnávače mají nejednu výhodu – můžete se s nimi například dostat ke zvýhodněným nabídkám a získat tak lepší cenu, než ke které byste se proklikali na webu samotné pojišťovny. Především ale rychle porovnáváte nabídky víc pojišťoven. Je v tom ovšem háček. Srovnávače nabízejí jen nabídky smluvních partnerů, většinou nejde o kompletní přehled trhu. Nejlepší nabídka může být i jinde. 

Další nevýhoda srovnávače souvisí s lidskou psychologií: člověk většinou chce rychle prohledat širokou nabídku a najít v ní co nejlevnější produkt. Jenže nejlevnější nemusí znamenat nejlepší. Člověk si stejně musí pročíst pojistné podmínky, podívat se na výluky a na limity plnění, aby až pozdě nezjišťoval, že pojistka byla tak levná, protože od pojišťovny v případě trablů dostane jenom halíře.

Cestovní pojištění

Srovnejte to!

Za kopečky? A co pojištění, máte? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Problémy balíčků

Ďábel je skrytý v detailech. V případě pojistných smluv to platí dvojnásob. Proto je dobré mít před uzavřením pojistky jasnou představu o tom, co všechno vlastně chcete mít pojištěné a na čem vám naopak tolik nezáleží, respektive z čeho nemáte takové obavy. Když už se prokoušete seznamem výluk (u jednotlivých pojišťoven se můžou lišit), které můžou znamenat, že vám pojišťovna nakonec nevyplatí ani korunu, zaměřte se na specifikaci pojistných limitů a výběr připojištění.

Pokud si sjednáváte cestovní pojištění online, vždy vám po zadání základních parametrů na webu pojišťovny vyskočí doporučený balíček, který by mohl odpovídat vašim představám. Ten ale v drtivé většině případů můžete ještě upravovat nebo alespoň přepnout na jiný balíček. Právě v tom dělá mnoho cestovatelů chybu, protože automaticky zvolí nabízenou variantu a už se dál nezamýšlí nad tím, jestli v pojištění nejsou zbytečně zahrnuté některé zbytečné služby, které jde z pojistky vyškrtnout a snížit tak celkovou cenu, nebo naopak zda některá důležitá připojištění nechybí a nestálo by za to je ještě doplnit.

Srovnání cestovního pojištění

Pro naše srovnání jsme vybrali tři modelové příklady, které se liší požadovanými parametry smlouvy, destinací i délkou pojištění. Do přehledu jsme zahrnuli pouze produkty pojišťoven, ke kterým se může klient proklikat sám na jejich webu, nemusí tedy specifické nastavení produktu řešit se zástupci pojišťovny přes e-mail nebo volat do call centra. Vybrané produkty nezahrnují stejné služby a pojistná krytí, zvoleny byly tak, aby minimálně splňovaly požadované parametry určené v modelovém příkladu. Pokud nebylo možné některý z parametrů splnit, byla pojišťovna z přehledu vyřazena. 

Mladý pár (oba 27 let), letecky týden v Egyptě

Požadované parametry:

  • Léčebné výlohy: 2,5 milionu Kč
  • Úrazové pojištění: Smrt úrazem: 100 tisíc Kč
  • Úrazové pojištění: Trvalé následky: 200 tisíc Kč
  • Trvání cesty: 1. července–8. července

pojišťovna

název produktu

cena (Kč)

Allianz pojišťovna

Optimal

678

AXA pojišťovna

Komfort

336

Česká podnikatelská pojišťovna

Komplet

370

Česká pojišťovna

Individuální

389

ČSOB Pojišťovna

Atlas

490

DIRECT Pojišťovna

Mám to nejnutnější

245

ERGO Pojišťovna

Varianta A

480

ERV Evropská pojišťovna

S batohem do 28 let

500

Generali Pojišťovna

Universal

408

Komerční pojišťovna

Standardní varianta

591

Kooperativa pojišťovna

Kolumbus Klasik

576

Pojišťovna VZP

Basic OPTIMAL

504

UNIQA pojišťovna

K5

446

Manželé s dítětem (manželé 35 let, dítě 5 let), autem do Chorvatska na deset dnů

Požadované parametry:

  • Léčebné výlohy: 5 milionů Kč
  • Úrazové pojištění: Smrt úrazem: 200 tisíc Kč
  • Úrazové pojištění: Trvalé následky: 400 tisíc Kč
  • Pojištění odpovědnosti:: Škoda na zdraví: 2 miliony Kč
  • Pojištění odpovědnosti:: Škoda na majetku: 1 milion Kč
  • Trvání cesty: 1. července–10. července

pojišťovna

název produktu

cena (Kč)

Allianz pojišťovna

Optimal

920

AXA pojišťovna

Excelent

1035

Česká pojišťovna

Individuální

780

ČSOB Pojišťovna

Atlas+

1251

DIRECT Pojišťovna

Dám na doporučení

650

ERV Evropská pojišťovna

Na lyže

1210

Generali Pojišťovna

Universal

714

Komerční pojišťovna

Komfortní varianta

1071

Kooperativa pojišťovna

Kolumbus Plus

900

UNIQA pojišťovna

K7

994

Podnikatel (45 let), letecky na pětidenní obchodní cestu do USA

Požadované parametry:

  • Léčebné výlohy: 50 milionů Kč
  • Úrazové pojištění: Smrt úrazem: 400 tisíc Kč
  • Úrazové pojištění: Trvalé následky: 800 tisíc Kč
  • Pojištění odpovědnosti: Škoda na zdraví: 15 milionů Kč
  • Pojištění odpovědnosti: Škoda na majetku: 5 milionů Kč
  • Pojištění zavazadel: 40 tisíc Kč
  • Trvání cesty: 1. července–5. července

pojišťovna

název balíčku

cena (Kč)

Allianz pojišťovna

Exkluziv

934

AXA pojišťovna

Excelent

1725

DIRECT Pojišťovna

Počítám se vším

395

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

5. 12. 2022 | Jana Divinová

Než bys řekl grog. Kdo a jak vám pojistí lyže před restaurací proti krádeži

Heady, Atomiky, Rossignoly. Lyže a snowboardy stojí spoustu peněz. Jenže někdy je prostě musíte nechat o samotě, než se vyčuráte, ohřejete, najíte. Příležitost pro zloděje. Dá se proti... celý článek

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

31. 10. 2022 | Petr Kučera

Ergo pojišťovna se přejmenovala, zviditelní nového vlastníka

Ergo pojišťovna se 28. října přejmenovala na SV pojišťovnu. S novým názvem chce veřejně zviditelnit změnu vlastníka, která byla dokončena před rokem.

Partners Financial Services