Chystáte se za hranice? Cestovní pojištění: Důležité rady před dovolenou

Zdeněk Bubák | rubrika: Jak na to | 18. 6. 2014 | 4 komentáře
Že není radno jezdit do zahraničí bez cestovního pojištění, to vám poví kdekdo. Na co ale dávat pozor při jeho nákupu? Přinášíme základní přehled. A jako bonus: pět nejčastějších výluk, tedy situací, kdy pojišťovny nechtějí platit.
Chystáte se za hranice? Cestovní pojištění: Důležité rady před dovolenou

Máte asistenční službu?

V zahraničí, zvlášť pokud neovládáte dokonale jazyk, se může být v případ průšvihu k nezaplacení „přítel na telefonu“, který s vámi hovoří česky a dokáže vás průšvihem provést. Důležitou součástí cestovního pojištění je tedy podpora asistenčních služeb, které jsou připraveny klientovi poskytnout pomoc 24 hodin denně a hovoří s ním v českém jazyce. S operátory asistenční služby může klient konzultovat postup při řešení problému, v případě potřeby je mu zajištěna koordinace řešení. Rozsah asistenčních služeb je závislý na sjednaném typu pojištění, dílčích limitech pojistného plnění i na konkrétní pojišťovně a je vždy uveden v pojistných podmínkách. „Abyste se mohli na asistenční službu obrátit, mějte při sobě vždy telefonní kontakt, výhodou je i znalost čísla pojistné smlouvy,“ radí vedoucí oddělení komunikace České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová a dodává: „Škodu nahlaste hned, jak je to možné. Asistenční služba pomůže nejen řešit aktuální problém, ale také vyhodnotí, na co má konkrétní klient nárok, a dle možností koordinuje situaci tak, aby byla vyřešena efektivně a v souladu s pojistnými podmínkami.“

Finparáda

Text vznikl ve spolupráci se serverem Finparáda, který zásobuje Peníze.cz daty z oblasti bankovních účtů, spoření a půjček. 

Ošetření u lékaře

Pokud potřebujete lékařské ošetření, kontaktujte asistenční službu, která vám zprostředkuje návštěvu v nejbližším smluvním zdravotnickém zařízení a doporučí další postup. Zde se prokažte dokladem o platném pojištění. V případě, že ošetření zaplatíte v hotovosti, uschovejte si všechny lékařské zprávy a účtenky.

Pokud nemáte dostatek volných finančních prostředků k zaplacení ošetření, požádejte asistenční službu o poskytnutí garance zaplacení.

Pokud došlo k úrazu cizím zaviněním, snažte se zajistit veškeré informace o tom, kdo vám zranění způsobil (jméno, příjmení, datum narození, bydliště, telefon, pojišťovnu a číslo pojistné smlouvy). „Zajistěte si svědecké výpovědi s podpisy svědků a nehodu ohlaste policii,“ upozorňuje Marcela Kotyrová.

Chystáte se na cesty? Na cestovním pojištění se dá ušetřit. A samozřejmě nemyslíme tak, že si ho nekoupíte.

Vyzkoušejte nás. Nezávazně!

Způsobili jste škodu

Máte-li sjednané pojištění odpovědnosti za škodu, hradí náklady poškozené straně vaše pojišťovna. Konzultujte vzniklou situaci s asistenční službou dřív, než se rozhodnete vaši odpovědnost za škodu uznat. V případě rozporů (necítíte se vinni, odmítáte spoluvinu) trvejte na nahlášení nehody policii. Vždy zkontrolujte, zda jsou zdokumentovány správně všechny skutečnosti nehody (svědci, foto, video, plánek). „Nepodepisujte záznamy a protokoly, kterým nerozumíte. Vždy doplňte svou verzi výpovědi v českém jazyce. Pořiďte si vlastní fotodokumentaci škody,“ doporučuje Kotyrová.

Anketa

Kupujete si cestovní pojistku?

Ztracená nebo ukradená zavazadla

I u těchto pojistných událostí je vždy nejlepší kontaktovat asistenční službu, která posoudí, máte-li nárok na krytí ze své pojistky, nebo jestli je třeba uplatnit škodu na dopravci, a nasměruje vás k dalším krokům.

Pokud byla zavazadla odcizena z ubytovacího zařízení nebo z úschovny pro odložení určené, je třeba prokázat, že došlo k překonání překážek (rozbité zámky, poničené dveře a podobně). Vždy je nutné nechat si vystavit policejní protokol. „K zavazadlům patří i vaše sportovní vybavení, například kolo nebo golfová výbava. Jestliže byly tyto předměty odcizeny z uzamčeného pokoje, kryje škodu připojištění zavazadel. V případě, že byly odcizeny z místa k tomu určeného (například stojan na kola před restaurací) je škoda likvidní z pojištění odpovědnosti provozovatele tohoto místa,“ uzavírá Marcela Kotyrová.


Pro názornost


Postup po návratu

V zájmu urychlení likvidace nahlaste pojistnou událost pojišťovně co nejdříve po svém návratu do Česka.

Pečlivě vyplňte formulář hlášení pojistné události, zkontrolujte správnost kontaktních údajů, případně identifikaci příjemce pojistného plnění. S pomocí při vyplnění se můžete obrátit na svou pojišťovnu.

Přiložte veškeré doklady – originály zpráv o ošetření úrazu či nemoci, účty za léky či zdravotnický materiál a podobně.

V případě úrazu přesně popište, jak k němu došlo a co bylo jeho příčinou, a zajistěte vyplnění příslušné části formuláře lékařem.

U škody na majetku přiložte policejní protokol, výpovědi svědků, případně fotodokumentaci.

Kdy pojišťovny nechtějí o placení ani slyšet: Pět nejčastějších výluk

Chystáte se na dovolenou za hranice? Gratulujeme. Nezapomeňte na cestovní pojištění. A nezapomeňte, že pojišťovny neplatí rády. Pokud nedodržíte určitá pravidla, nedá vám pojišťovna nic nebo vám vyplatí jen část sjednaných peněz. V řeči pojišťováků se tomu říká „výluka“. Tady je přehled pěti nejčastějších výluk u cestovního pojištění.

  • Pojistná událost nastala v souvislosti s tím, že jste požili alkohol nebo jiné omamné látky. V těchto případech vám může pojišťovna plnění krátit.
  • Ke škodě došlo důsledkem úmyslného jednání pojištěného nebo jiné osoby z jeho podnětu.
  • Pojistná událost souvisí s chronickým onemocněním nebo úrazem, kterým jste trpěli již před sjednáním pojištění a které není stabilizováno.
  • Často jsou z plnění vyloučeny extrémní sporty. Ty jsou vždy specifikovány v příslušných pojistných podmínkách, se kterými je vhodné se seznámit před sjednáním pojištění.
  • V případě těhotenství má každá pojišťovna v pojistných podmínkách vždy stanoveno, do jaké doby se pojištění vztahuje na léčení či operace související s těhotenstvím, případně s předčasným porodem dítěte. Zpravidla od 26. týdne těhotenství již toto vysoké riziko žádná pojišťovna nenese.

Zdroj: Česká asociace pojišťoven 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dovolená s německou cestovkou? Ušetřit se dá hlavně na exotice

3. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Dovolená s německou cestovkou? Ušetřit se dá hlavně na exotice

S německými cestovními kancelářemi vyráží každý rok na dovolenou zhruba sto tisíc Čechů. Důvod? Prý nižší cena a kvalitnější služby. Jsou zprávy o superlevných zájezdech do vyhlášených... celý článek

Poznávací zájezdy. Neříkají vám o nich všechno. Zaplatíte za to!

25. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Poznávací zájezdy. Neříkají vám o nich všechno. Zaplatíte za to!

Cestovní kanceláře svým klientům neposkytují dostatečné informace o nabízených poznávacích zájezdech. A nedokážou se ani shodnout na tom, co by vlastně standardně říkat měly. Bohužel... celý článek

Očima expertů: Kdy měnit peníze na dovolenou? A nestačí platební karta?

31. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Kdy měnit peníze na dovolenou? A nestačí platební karta?

Kdy je nejlepší doba na výměnu eur a dolarů? A kolik peněz v hotovosti vlastně na zahraniční dovolenou potřebujeme? Nevyplatí se už dnes i v zahraničí platit a vybírat kartou? Tím se... celý článek

Očima expertů: Jak se vyhnout špatně pojištěné cestovce?

10. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Jak se vyhnout špatně pojištěné cestovce?

Máte strach, že si vyberete cestovní kancelář, která ještě před vaší vysněnou dovolenou u moře zkrachuje? Zeptali jsme se odborníků, jak takové situaci předejít.

Jak se správně pojistit na cestu do zahraničí

26. 6. 2012 | Lukáš Kaplan | 1 komentář

Jak se správně pojistit na cestu do zahraničí

Nastává čas dovolených a zájem o cestovní pojištění přirozeně kulminuje. Pojďme se v rychlosti podívat, jak při jeho výběru neklopýtnout.

Partners Financial Services