Nachytejte si Dešťovku. Sto milionů na dotace pro ty, kteří šetří vodou

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 15. 3. 2017 | 4 komentáře
Kvůli opakovanému suchu budou mít domácnosti v Česku možnost opět si sáhnout na dotace. Tentokrát stát podpoří zachytávání dešťové vody a její využívání na zalévání zahrady nebo splachování WC. V dotačním programu, který odstartuje v dubnu, je připraveno sto milionů korun.
Nachytejte si Dešťovku. Sto milionů na dotace pro ty, kteří šetří vodou

Jestli patříte mezi ekology, chcete šetřit a není vám lhostejné, že záchod splachujete pitnou vodou, zpozorněte. Stát chystá nové dotace, které podpoří nádrže na zachytávání dešťové vody nebo systémy, které umožňují splachovat WC už použitou vodou, třeba ze sprchy. Program dostal jméno Dešťovka.

Spláchnout WC ze sprchy

Nový dotační program je šitý na míru hlavně vlastníkům rodinných domů, kteří přemýšlejí o úsporách kohoutkové vody. Detaily a podmínky nutné pro získání podpory zveřejní Ministerstvo životního prostředí v dubnu, některé podrobnosti jsou ale známé už teď. „Naším cílem je motivovat občany k využívání dešťové vody, a to především tam, kde je to opravdu potřeba. Program bude zaměřený na využívání dešťové vody na zálivku nebo splachování. Podporováno bude i využití přečištěné odpadní vody na zálivku nebo jako užitkové vody. Dotace jsou určené také na opatření na retenci a zasakování srážkových vod,“ uvádí k Dešťovce Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Přichází sucho

Voda je vzácná komodita. Člověk si to ale uvědomí až v okamžiku, kdy jí není dostatek. Odborníci mají za to, že pro Česko doba dostatku už v podstatě skončila. Řeč není o sezónních výkyvech ale o hrozícím dlouhodobém suchu a jeho důsledcích. Mezioborový výzkumný tým Intersucho, který byl ustaven v roce 2012, píše na svém webu o tom, že pravděpodobně prožíváme nejsušší období, profesor Zdeněk Žalud mluví dokonce o největším suchu za pět set let. V některých oblastech (například okresy Louny a Rakovník, které leží ve srážkovém stínu) zemědělci s nedostatkem vody bojují už řadu let.

Systémy zachycující srážkovou vodu nebo upravující odpadní vodu v domácnosti jsou na trhu různé. Na rozdíl od dotačního programu Nová zelená úsporám, který přispívá na zateplování domů, ale ministerstvo neplánuje vydat závazný seznam technologií, z nichž si žadatelé budou muset vybrat. „Ty nejjednodušší systémy ale budou podporovány jen v oblastech výrazně postižených suchem,“ dodává Richard Brabec. Například tam, kde bylo v posledních třech letech zásobování vodou nutné zajistit cisternami. Zvýhodněny budou i obce, kde v minulosti platily zákazy zalévání nebo napouštění bazénů.

Dešťovka je rozdělená do tří základních kategorií, které se liší výší dotace. Příspěvek na jedno opatření může u všech oblastí dosáhnout maximálně 50 procent z celkových způsobilých výdajů. Například na zachytávání srážkové vody pro zalévání zahrady může žadatel získat až 20 tisíc korun jako fixní dotaci a k tomu ještě 3500 korun za každý metr krychlový nádrže. V případě akumulace srážkové vody pro splachování WC nebo zálivku je připraveno až 30 tisíc korun jako fixní dotace a 3500 korun za každý metr krychlový nádrže. Využití přečištěné odpadní vody, například ze sprch nebo umyvadel, pro splachování WC bude podporováno dotací až 60 tisíc korun fixní částky, pokud bude domácnost zároveň využívat i srážkovou vodu. Domy, které mají srážkové vody svedeny přímo do kanalizace a chtějí se odpojit, mohou dostat fixní dotaci až 15 tisíc korun a k tomu ještě 3500 korun za každý metr krychlový retenční nádrže. Ta může mít podobu i zahradního jezírka nebo rybníčku.

Anketa

Pociťujete sucho?

Dotace jen s odborníkem

O dotaci z programu Dešťovka budou moct žádat majitelé nebo stavebníci rodinných a bytových domů. Chaty, chalupy nebo jiné rekreační domky jsou z programu vynechány. Pilotní výzvu vyhlásí Ministerstvo životního prostředí pravděpodobně v dubnu a příjem žádostí by měl odstartovat v květnu letošního roku. Elektronické žádosti o dotaci budou zájemci odesílat na Státní fond životního prostředí ČR.

Program bude administrovaný podobně jako Nová zelená úsporám. „Administrace žádostí budou probíhat na čtrnácti krajských pracovištích Státního fondu životního prostředí. Stejně jako u Nové zelené úsporám bude platit pravidlo 3 plus 3 plus 3. Žadatel se do tří týdnů po podání elektronické žádosti dozví, zda byla schválena, nebo je třeba něco doplnit. Tři týdny jsou zapotřebí ke schválení dotace. Pokud žadatel projekt zrealizuje a zašle všechny dokumenty, do tří týdnů pak bude mít peníze na účtu,“ říká Petr Roubíčková, tisková mluvčí Ministerstva životního prostředí.

Tím ale podobnost s dotacemi na zateplení nekončí. Bez odborníka to totiž nepůjde ani v případě tohoto programu. „Před vlastním podáním žádosti je nutné vyhledat odborníka, který zpracuje odborný posudek, tedy zjednodušenou projektovou dokumentaci. Splnění podmínek pro zařazení do programu se bude dokládat právě odborným posudkem,“ dodává Petra Roubíčková.

Tip!

Dešťovka na praní

Dešťová voda může mít různé využití. Většinu lidí napadne zalévání, splachování, oplachování, úklid... Dešťová voda je ale nejenom mokrá, ale také měkká. Zpravidla měkčí než voda z vodovodního řadu. Když se použije na praní prádla, dá se díky tomu ušetřit na pracím prášku, kterého stačí méně. A taky – prevít vodní kámen vám neničí pračku.

Dotace, protože je sucho

Pro dotační program Dešťovka se ministerstvo životního prostředí rozhodlo kvůli opakovaným dlouhodobým obdobím sucha. „Chceme lidi motivovat k využívání dešťové vody. Pořízení zahradní nádrže na dešťovou vodu nebo systému na splachování záchodu využívající již jednou použitou vodu z umyvadla nebo pračky tak bude pro občany dostupným řešením na podporu šetrného hospodaření s vodou,“ konstatuje Richard Brabec.

Boj se suchem ostatně ministr Brabec označil za svoji prioritu pro letošní rok, hned vedle boje proti smogu. Výměnu kotlů mimochodem podporují kotlíkové dotace, instalaci technologií využívajících obnovitelné zdroje zase zmiňovaná Nová zelená úsporám. A tak kam se podíváte, tam jsou dotace.

A co vy? Nachytáte si Dešťovku?

Jana Poncarová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+71
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services