Přituhuje. Kolik letos zaplatíte za plyn, když topíte?

Jana Poncarová | rubrika: Analýza | 9. 1. 2017 | 4 komentáře
Jaký účet přinese letošní zima za vytápění zemním plynem, rozhodne počasí, celková spotřeba domácnosti a ceny, které lidem nabídnou energetické firmy. Dobrá zpráva je, že někteří dodavatelé s nástupem nového roku mírně zlevňují. Zdražuje ale distribuce, a tak v některých případech lidé zaplatí víc než loni.
Přituhuje. Kolik letos zaplatíte za plyn, když topíte?

Je to kolorit, který se opakuje každou zimu. Lednový sníh překvapuje silničáře i řidiče, ačkoli ho lze v tomto ročním období očekávat. Energetické společnosti a někteří odborníci zase varují před tím, že domácnostem v mrazech pravděpodobně naskočí spotřeba tepla. A že by si lidé měli připravit peníze bokem pro případ nedoplatku. Mírné zimy minulých let totiž přinášely na konečném vyúčtování většinou přeplatek a dodavatelé lidem snižovali zálohy. Letos může být všechno naopak. Pokud skutečně bude déle mrznout.

Obchod zlevňuje, distribuce zdražuje

Ceny zemního plynu se pro letošní rok zásadně nemění. Mírně zlevňuje obchodní složka, která tvoří 78 procent z celkové ceny zemního plynu a záleží na cenové politice dodavatelů. Ti cenu zemního plynu snižují v průměru o procento až čtyři, případně ponechávají ceny energií stejné jako loni.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Zdražuje ale poplatek za distribuci zemního plynu, a to na 205,30 korun za megawatthodinu. Tento poplatek spadá do cen regulovaných státem, respektive Energetickým regulačním úřadem a narůstá kvůli předešlým mírným zimám: i přes nízkou spotřebu je totiž nutné vybrat na údržbu sítě pořád stejně. „Na výši ceny za distribuci se negativně projevily zejména nadprůměrně teplé zimy v minulých letech a obecný trend snižování spotřeby plynu,“ říká Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu.

V konečném součtu ale nepůjde jen o ceny. Podle Tomáše Suchého, hlavního experta na trh energií portálu Ušetřeno.cz rozhodne letos o tom, kolik za energie zaplatíme, především počasí. „To je samozřejmě nevyzpytatelné. Lidé by si měli kvůli nadcházející zimě pro jistotu odložit na složenky za energie v roce 2017 několik tisíc stranou.“

Kdo je levný a ještě levnější?

Téměř tři čtvrtiny ceny zemního plynu je možné ovlivnit změnou dodavatele. Na českém trhu dnes působí kolem osmdesáti společností, které českým domácnostem prodávají zemní plyn. Jejich ceny se výrazně liší. I přes zlevňování zůstává jedním z nejdražších dodavatelů společnost innogy, která se ještě loni jmenovala RWE. Například v tarifu Standard, který se pojí se smlouvou na dobu neurčitou, lidé vytápějící zemním plynem zaplatí 894,6 korun za megawatthodinu a 106,2 korun jim společnost účtuje jako měsíční plat.

Když nahlédneme do ceníků alternativních dodavatelů, někteří jsou téměř o 200 korun na megawatthodinu levnější. Například společnost Ray Energy, která u produktu, s nímž se rovněž pojí smlouva na dobu neurčitou, účtuje 698 korun za megawatthodinu a 45 korun jako měsíční plat.

Nutno podotknout, že oproti loňskému roku společnost innogy zlevňovala, a to v průměru o čtyři procenta. Například u zmiňovaného produktu Standard poklesla cena megawatthodiny z 994,01 koruny na zmiňovaných 894,6 koruny, tedy o 99,95 koruny. Nové ceníky začínají platit od začátku letošního února. „Vývoj cen plynu v posledním roce byl mimořádně pozitivní. Postupně jsme snižovali cenu plynu loni v lednu a v květnu a nyní je to již potřetí,“ říká Tomáš Varcop, obchodní ředitel společnosti innogy, která dodává zemní plyn 1,3 milionu zákazníků z řad domácností a firem v České republice.

Letos a loni: Náklady na vytápění zemním plynem

Někteří dodavatelé pro rok 2017 snížili cenu plynu, a proto ve srovnání s loňským rokem vycházejí levněji. Jiní, například společnost Bohemia Energy, zachovala obdobné ceny jako v roce 2016, což ve výsledku vede k mírnému nárůstu ceny v meziročním srovnání, a to s ohledem na zdražování distribuce.

V následujícím meziročním srovnání jsou uvedeny výpočty celkových nákladů domácnosti na zemní plyn, která spotřebuje 23 megawatthodin ročně a energii odebírá v distribučním regionu RWE. Do výběru jsme pro ilustraci zařadili velké energetické společnosti i menší dodavatele. Počítáno je se standardními produkty.

Dodavatel

Rok 2016

Rok 2017

Rozdíl

innogy

36 811 Kč

34 176 Kč

úspora 2635 Kč

Pražská plynárenská

34 528 Kč

32 633 Kč

úspora 1895 Kč

ČEZ

35 269 Kč

32 384 Kč

úspora 2885 Kč

Ray Energy

30 439 Kč

27 816 Kč

úspora 2623 Kč

Europe Easy Energy

30 149 Kč

30 280 Kč

zdražení o 131 Kč

Elimon

29 887 Kč

30 009 Kč

zdražení o 122 Kč

EP Energy Trading

31 028 Kč

31 160 Kč

zdražení o 132 Kč

E.ON Energie

32 198 Kč

32 330 Kč

zdražení o 132 Kč

Centropol

35 329 Kč

35 461 Kč

zdražení o 132 Kč

Výpočet: EnergetickaPoradna.cz. Zdroj dat: Ceníky dodavatelů

Průměrná domácnost protopí 21 až 25 MWh plynu

Spotřeba zemního plynu domácnosti, která obývá středně velký rodinný dům, kolísá v závislosti na počasí. „Poslední dvě zimy byly extrémně teplé. Průměrná roční spotřeba plynu se podle našich statistik u běžné domácnosti pohybovala kolem 21 megawatthodin. V předchozích studenějších letech 2012 až 2013 však roční spotřeba dosáhla v průměru 25 megawatthodin. Pokud se naplní některé předpovědi a zažijeme letos výrazně chladnější počasí, bude navýšení pro domácnosti na ročním vyúčtování i při zachování současných cen činit několik tisíc korun,“ říká Tomáš Suchý, hlavní expert na trh energií portálu Ušetřeno.cz.

Například běžná domácnost obývající rodinný dům v Pardubickém kraji, která využívá tarif Standard společnosti innogy, zaplatí při vzrůstu roční spotřeby z 21 na 25 MWh při stávajících cenách o víc než pět tisíc korun navíc. „Spotřeba během topné sezóny od října do března představuje více než 70 procent z celkové spotřeby energií domácností za celý rok. Proto je souvislost mezi průměrnými teplotami v zimě a celkovou spotřebou energií zásadní,“ dodává Tomáš Suchý.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services