Jak se těší na kontrolování vašich kotlů. Ptáme se starostů

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 10. 10. 2016 | 6 komentářů
Poslanci schválili novelu zákona o ochraně ovzduší, která obecním úředníkům umožní přijít k vám domů prověřit, co házíte do kotle. Dnes se hříšníkům otravování vzduchu prokazuje těžko – kontroloři přes práh nesmí. Zjišťovali jsme, co na novinku říkají starostové.
Jak se těší na kontrolování vašich kotlů. Ptáme se starostů

Zdroj: Shutterstock

Poslanci v září dali zelenou novele zákona o ochraně ovzduší. TOP 09 a ODS bezprostředně poté ohlásily, že ji napadnou u Ústavního soudu, novela podle nich znamená prolomení domovní svobody. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ale tvrdí, že mu znění zákona ústavní právníci posvětili a protiústavní není. Novelu každopádně ještě musí odsouhlasit Senát a podepsat prezident. Účinná může být ještě v této topné sezóně – od ledna.

Region pod lupou

Kam ve vašem kraji

Najděte si ve svém kraji kontakty na obce s rozšířenou působností nebo i na jiné úřady. Přehled firem. Nabídky práce podle regionu.

Regiony na Peníze.cz

Jak vám budou kontrolovat kotel

Jestli novela projde, budou smět úředníci obce s rozšířenou působností zazvonit, odebrat z vašeho kotle vzorek popela a poslat ho na rozbor, aniž k tomu potřebovali nějaké povolení.

Že pálíte, co nemáte, odhalí buď sami, nebo na základě stížností sousedů. Stačit bude fotka nebo třicetiminutové nepřetržité video, které zaznamená podezřelý kouř. Třicetiminutový rozsah videa je stanovený proto, aby se vyloučilo, že majitel domu v kotli teprve roztápí.

Úředníci záznamy zhodnotí, a pokud shledají, že ovzduší nedovoleně znečišťujete, varují vás dopisem, kde upozorní na možnou kontrolu. Když se po písemné výzvě k nápravě bude situace opakovat a z vašeho komína opět půjde podezřelý kouř, čekejte návštěvu. Úředníci si přijdou pro vzorek popela – ten je totiž podle Ministerstva životního prostředí jediným průkazným dokladem toho, čím přikládáte. Když kontrolory domů nepustíte, vystavíte se riziku pokuty až ve výši padesáti tisíc korun. Stejně vysoká sankce hrozí, když se ukáže, že opravdu pálíte, co nemáte. V kotli můžete legálně spalovat pouze paliva určená výrobcem kotle a především: nesmíte pálit odpad.

Když laboratorní rozbor popela prokáže, že jste pochybili, uhradí se náklady z pokuty, když se pochybení neprokáže, půjde rozbor na účet obce. Stát by měl podle Ministerstva životního prostředí vyčlenit ze státního rozpočtu na výdaje, které obcím s novou kompetencí vzniknou, zhruba deset milionů korun ročně.

Zjišťovali jsme, jak se novinka zamlouvá starostům napříč republikou.

Petr Vícha

Petr Vícha

Starosta Bohumína: Každý krůček má cenu

„U nás na Karvinsku hodnotíme možnost kontrol pozitivně a dlouho jsme po tom volali. Důvodem je velmi špatné ovzduší v zimních měsících a zejména negativní vliv lokálního vytápění. V praxi půjde o jednotky případů, ale již hrozba kontroly zapůsobí pozitivně na některé vlastníky domků, kteří zamořují okolí. Je dobře, že souběžně běží dotační program podpory výměny starých kotlů. Ještě bychom u nás v pohraničí potřebovali, aby podobně postupovali v Polsku,“ říká starosta Bohumína Petr Vícha. Nechápe prý argumenty, které hovoří o zásahu do soukromí. „Copak už dnes nejsou povinné revize kotlů a komínů? Revizor to také neudělá z ulice.“

I dnes podle něj většina lidí strážníky nebo úředníky z odboru životního prostředí ke kotli pustí a po kontrole dojde k nápravě. „Ale jsou bohužel případy, na které dnes není metr, a všem v okolí se vysmívají. V tom by mohla novela pomoci. Ale není to všelék. Někdy je příčinou i ekonomická situace domácnosti a dražší kvalitní tuhé palivo či plyn. Každý krůček ke zlepšení ovzduší ale má v naší oblasti cenu,“ je přesvědčený starosta Bohumína Vícha.

Irena Burešová

Irena Burešová

Starostka Přelouče: Co s dlužníky?

„Pracovníci odboru životního prostředí našeho úřadu hodnotí chystané změny kladně i při vědomí toho, že určitě dojde k nárůstu agendy. Já osobně mám velký problém s dodržováním ústavně zaručeného práva na domovní svobodu, které patří mezi základní lidská práva a svobody každého z nás. Je to nový způsob, jak se mstít znesvářenému sousedovi a radovat se z toho, že souseda kontroluje úředník. V tomto smyslu očekávám zvýšený počet stížností,“ komentuje starostka Přelouče Irena Burešová.

S problémy se znečišťovateli ovzduší z řad domácností se podle ní Přelouč potýká, i když nejsou příliš časté. Novela podle starostky usnadní prokazování, což by teoreticky mělo vést ke snížení počtu hříšníků. „Z praxe ale víme, že odpady v kotlích spalují v převážné míře občané sociálně slabí, kteří ani netuší, že by měli mít na kotel revizi, protože ochrana životního prostředí je až to poslední, co je zajímá. Jsou to také většinou dlužníci města a žádnou vyměřenou pokutu nikdy neuhradí. A co s nimi?,“ ptá se starostka.

Dalibor Blažek

Anketa

Máte zkušenost se sousedem, který z komína zamořuje okolí?

Starosta Aše: Kontrola by musela být hned

„Obecně jsem rád, že se o problémech se znečišťováním ovzduší začalo mluvit. V našem městě se nejedná o příliš rozšířený jev, máme ale pár hříšníků, kteří jsou schopni při nízkém tlaku ovzduší zamořit celé město. Navrhované změny ale vnímám jako velmi málo účinné,“ uvedl starosta Aše Dalibor Blažek. K diskuzi podle něj bude otázka výkladu „důvodného“ a opakovaného podezření. 

„Účinná by mohla být pouze povinnost umožnit kontrolnímu pracovníkovi kontrolu při podezření ze spalování nevhodných látek okamžitě s uložením výrazných sankcí. Český národ je velmi vynalézavý v obcházení nedokonalých norem, a tato je podle mého názoru hodně špatná,“ pokračuje starosta Aše. Pokud novela vejde v účinnost, zlepšení podle něj nepřinese. „Přinese jen větší zlobu obyvatel směřovanou na radnice. Budou si totiž myslet, že už máme nástroje, jak zamořování ovzduší zabránit,“ uzavírá Dalibor Blažek. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2016 7:05, Ramesse II.

Srovnávat to s povinnými revizemi je absurdní - ať je rozbor v podezřelých případech součástí revize, její čas si určuji já. Ale tohle se zvrhne v to, že ve 3 ráno nějaké novodobé gestapo vyrazí dveře a bude dělat domovní prohlídky - když to udělá 3 dny po sobě, tak vás vyhodí z práce, děti vám sebere sociálka a soused se bude smát, jak to skvěle vymyslel a zbavil se vás. A nedejbože abyste třeba kritizoval starostu za to že krade, pak je jistota razie stoprocentní.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 10. 2016 9:48, Pantata

Kontrola bude probihat uplne jinak.Maji na to hracku, vrtulnik na ovladani vyleti přimo nad komin a zmeri splodiny.Nebudete li met revizi kotle zaplatite 20 tisic a za mesic prijedou zase,lide si to rozmysli a raci koupi novy kotel.

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Vytápění: Teplo domova úsporně

10. 10. 2016 | Jana Poncarová | 19 komentářů

Vytápění: Teplo domova úsporně

Dny se zkracují a rtuť na teploměru se večer opovážlivě přibližuje k nule. Zanedlouho se kotle roztopí na plné obrátky. Podívejte se na jednoduché tipy, které vás zachrání před pohromou... celý článek

Hitparáda vytápění: Dřevo, uhlí, elektřina, nebo plyn?

21. 10. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Hitparáda vytápění: Dřevo, uhlí, elektřina, nebo plyn?

Léto je pryč. Sluneční paprsky zeslábly a doma zase zima. Oprašujeme radiátory, zatápíme v kamínkách, krbech, kotlích nebo žhavíme přímotopy. Kolik nás letos bude stát vytápění, je... celý článek

Až se topná sezona zeptá. dTest radí těm, kteří mění dodavatele plynu

15. 9. 2015 | Lukáš Zelený | 4 komentáře

Až se topná sezona zeptá. dTest radí těm, kteří mění dodavatele plynu

Zdá se vám, že platíte za plyn moc? Popřemýšlejte o změně dodavatele. Právě teď je nejpříhodnější doba. Typická výpovědní lhůta smlouvy bývá tři měsíce, pokud si vyberete nového dodavatele... celý článek

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

10. 2. 2015 | Jana Poncarová | 13 komentářů

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

Elektřina pro letošní rok sice o něco málo zlevnila, ale plyn a teplo podražily. Úspory energií jsou pořád aktuální. Nemusíte se přitom pouštět do velkých a zásadních investic, jako... celý článek

Jménem zákona otevřete kotel!

5. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Jménem zákona otevřete kotel!

Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? Přijde na to… Kupříkladu sousedům je do toho dost, když do kotle ládujete, co tam nepatří, a otravujete jim vzduch. Ministr životního prostředí... celý článek

Partners Financial Services