Domácnosti v hromadné aukci: Za plyn ušetří i deset tisíc korun

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 24. 2. 2016 | 13 komentářů
Masová akce může být maso. Přesvědčit se o tom mohli odběratelé, kteří se sdružili v celorepublikové aukci energií. Víc než 66 tisíc domácností stálo dodavatelům za to, aby stočtyřicetkrát snížili svoji nabídku. Vyplatil se vstup do hromadné aukce? A budou odběratelé těžit kromě nízké ceny i ze vstřícných obchodních podmínek?
Domácnosti v hromadné aukci: Za plyn ušetří i deset tisíc korun

Elektronické aukce nejsou na českém energetickém trhu nic nového. Už několik let v nich o výhodnější ceny elektřiny a zemního plynu soutěží podniky i obce. Princip e-aukcí je velmi prostý: na jedné straně je hodně velký odběratel nebo velká síla odběratelů menších, kteří sečtou svoji spotřebu, na druhé straně stojí dodavatelé, soutěžící o lukrativní objem energií. Proto jsou ochotni cenové nabídky snižovat a odběratelé tak dosáhnou na ceny, o kterých by si mohli jinak nechat leda zdát.

Když se nějaký koncept osvědčí pro jednu část trhu, zpravidla se brzy přenese i na části další. A tak před téměř dvěma roky uspořádala společnost eCentre první velkou aukci pro domácnosti. Protože i díky masivní medializaci uspěla, jako houby po dešti se vyrojily i další aukční společnosti. A jak už to bývá, vedle výhod se začala objevovat často oprávněná kritika. Elektronickými aukcemi se zaobíral i Energetický regulační úřad a nezávislá poradenská společnost ENA. Společně poukázaly na hlavní nevýhody e-aukcí: odběratel dopředu nezná vítěze, cenu ani obchodní podmínky. 

Přesto kvetla aukčním společnostem pšenka. Už jen proto, že podobně jako někteří dodavatelé energií využívaly podomní prodej. První negativní zkušenosti na sebe nenechaly dlouho čekat: domácnosti musely u některých aukcí k novému dodavateli přejít, ačkoli měly u původní společnosti smlouvy na dobu určitou. Snadno se tak dostaly do kleští, kdy jim ze dvou stran hrozila peněžní sankce.

Propojeno!

Když přišel boom elektronických dražeb elektřiny a plynu pro domácnosti, novinku si leckdo chtěl vyzkoušet. Ne vždycky ale akce dopadla právě podle jeho představ.

Aby vydražit nebylo prodražit. Jak na aukci energií

Bez dětských nemocí

Každý jednou vyroste z dětských nemocí. Elektronické aukce nevyjímaje. Úspěšnost léčby nicméně z velké části záleží na tom, jakého partnera si ke spolupráci vyberete. Celorepublikovou hromadnou akci uspořádala v únoru společnost dTest, která pravidelně poukazuje na nekalé praktiky na energetickém trhu. Snad proto, že stojí na druhé straně břehu, měla úspěch a do aukce se přihlásilo na 66 tisíc domácností s celkovou roční spotřebou 300,5 GWh elektřiny a 494 GWh plynu.

Domácnosti z celé republiky se mohly do posledního dne před e-aukcí registrovat bezplatně a nezávazně prostřednictvím internetového formuláře. Nejen v tomto kroku se elektronická aukce od těch předcházejících lišila. „Aukce pořádané v minulosti se většinou odehrávaly na úrovni jednotlivých obcí, do naší hromadné změny dodavatelů energií se mohl zapojit kdokoli z celé České republiky,“ říká Martin Černý, ředitel dTestu. To, že se elektronické aukce pořádaly na obecní úrovni a lidé se často chodili registrovat na obecní úřad, přidávalo organizátorům v očích zákazníků plusové body. Faktickým organizátorem přitom nebyl městský nebo obecní úřad, ten pouze poskytoval prostory. Problémem některých těchto aukcí byla výš zmíněná závazná registrace – spotřebitelé museli přejít k vítěznému dodavateli, i když pro ně vysoutěžené podmínky nakonec nebyly výhodné.

Potíže často vznikaly velmi nenápadně: domácnost se do aukce přihlásila, aniž si pořádně pročetla stávající smlouvy. Proti tomu se dTest jistil dopředu. „Spotřebitele jsme upozornili na to, aby prověřili, zda mají smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou a zda jim v případě předčasného ukončení smlouvy nehrozí smluvní pokuta či jestli nejsou povinni zaplatit například deaktivační poplatek,“ uvádí Martin Černý. Především ale účast v aukci nezakládá povinnost podepsat s vítězným dodavatelem smlouvu.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Osmnáct hodin dražení

Do hromadné aukce dTestu se mohli zapojit všichni aktivní dodavatelé elektřiny a plynu působící v České republice. Podmínkou organizátora ale bylo, aby souhlasili s řadou důležitých kritérií: například se museli zavázat k tomu, že nabídnou smlouvy na jeden rok bez automatického prodloužení, ve kterých nebudou žádné skryté chytáky nebo poplatky při řádném ukončení smlouvy. Dodavatelé museli přistoupit i k Etickému kodexu obchodníka v energetických odvětvích a mít zajištěný kvalitní zákaznický servis. Současně si nesmí za vyúčtování v papírové podobě účtovat žádné zvláštní poplatky a musí akceptovat všechny způsoby plateb.

Energetické společnosti během aukce předkládaly své nabídky anonymně. Vítězem hromadné elektronické aukce, která trvala rekordních 18 hodin, se po 140 příhozech (nebo snad odhozech, když se soutěží, kdo nabídne méně?) stala společnost Europe Easy Energy. „Opět jsme si ověřili, že naše obchodní strategie založená na výhodných cenách a transparentních podmínkách je správná,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Europe Easy Energy. Dodejme, že společnost na trhu působí od roku 2011 a od letošního roku se stala součástí energetické skupiny Bohemia Energy.

Napřed mi to spočítejte, pak se uvidí

Úspory dosažné v aukci jsou pro každou domácnost individuální: záleží na spotřebě, distribuční sazbě, tarifu a cenách u stávajícího dodavatele. Jak ale spočítali organizátoři hromadné aukce, modelová domácnost se spotřebou elektřiny 3,2 MWh za rok v sazbě D02d ušetří průměrně 1941 korun. Plynem vytápěný zateplený rodinný domek se spotřebou 15 MWh ročně ušetří asi 9980 korun.

„Nyní zahajujeme fázi výpočtů, jejímž cílem je zaslat každému registrovanému spotřebiteli individuální nabídku s vyčíslením možné úspory právě pro jeho domácnost. Nabídky budeme rozesílat ve druhé polovině března 2016. Lidé pak budou mít několik týdnů na rozmyšlenou, zda chtějí nabídku přijmout. Registrovaní spotřebitelé nejsou povinni stát se zákazníkem vítězného dodavatele, pokud to pro ně nebude výhodné,“ uzavírá Martin Černý.

Boj o zákazníka na energetickém trhu dostal s aukcí dTestu nový rozměr. Pokud tahle akce nezůstane osamocená, mohlo by srdce odběratele energií, zdrcené nyní vyhlídkami na nové tarify elektrické energie, aspoň trochu pookřát.

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 2. 2016 8:27, Milan

Neúplné a nepřesné informace. Společnost eCentre nabízí totiž novým klientům participaci na výsledcích aukce, tudíž odběratelé znají vítěze aukce, znají ceny, znají podmínky a garance a dle toho se mohou rozhodnout. Pokud někdo chce jít do aukce jako takové, tak Back office této společnosti spolehlivě hlídá to, aby byli zařazeni takoví odběratelé, jimž smlouvy se stávajícími dodavateli nebrání v řádném přechodu k vítězi aukce bez sankčních dopadů. Dále musí dodavatelé , kteří se chtějí aukcí účastnit přistoupit na podmínky organizátora aukce, které jsou zcela jasně ve prospěch odběratelů a které odběratel zná před vstupem do aukce.
Takže, když je v článku zmíněna společnost eCentre , tak by mělo být také jasně řečeno, že mezi ní a společnostmi , které vysílají své zvonkaře je opravdu propastný rozdíl.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 2. 2016 8:31, xls

Ať se jdou bodnout. Kecy o ušetření 10 tisíc nejsou opravdu nic jiného než kecy, protože to by musel být účastník aukce na hlavu, aby byl doteď u nejdražšího dodavatele. Kromě toho to vyhrála společnost, jejíž nový majitel využíval dlouhodobě ty nejpozdrazáčtější obchodní praktiky na trhu. To bude opravdu nabídka jen pro silné žaludky.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jak v roce 2016 ulevit rodinnému rozpočtu

29. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Jak v roce 2016 ulevit rodinnému rozpočtu

Odborníci radí, jak letos ušetřit na energiích, potravinách, provozu auta, finančních produktech.

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

6. 1. 2016 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

Jste žádaní! Zpočátku to člověku lichotí, pak mu to leze na nervy – a po čase získá odstup. My jsme se s odstupem a chladnou hlavou podívali na reklamy energetických firem, které po... celý článek

dTest radí: Jak se nenechat napálit podomními prodejci energií

30. 7. 2015 | Lukáš Zelený | 3 komentáře

dTest radí: Jak se nenechat napálit podomními prodejci energií

Zazvoní vám u dveří a nabízí supervýhodné ceny za elektřinu a plyn. Z prvního vyúčtování ale zjistíte, že za nově sjednané služby budete muset naopak ještě připlatit. Máme pro vás pět... celý článek

Aukce energií: Aby vydražit nebylo prodražit

25. 2. 2014 | Michaela Divišová | 2 komentáře

Aukce energií: Aby vydražit nebylo prodražit

Zanedlouho to bude rok, co první obec uspořádala elektronickou aukci elektřiny a plynu pro své občany. Od té doby se do takzvaných e-aukcí energií zapojila řada domácností. Dražba energií... celý článek

Šetříme na elektrice a plynu: Vyplatí se jít do aukce energií?

22. 7. 2013 | Michaela Divišová | 19 komentářů

Šetříme na elektrice a plynu: Vyplatí se jít do aukce energií?

Poslední dobou přibývá domácností, které pro výběr svého nového dodavatele elektřiny či plynu využívají elektronické aukce. Jak aukce energií fungují? Kolik se dá touto cestou ušetřit... celý článek

Partners Financial Services