Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

Jste žádaní! Zpočátku to člověku lichotí, pak mu to leze na nervy – a po čase získá odstup. My jsme se s odstupem a chladnou hlavou podívali na reklamy energetických firem, které po vás tolik touží, že dokážou slíbit… pěknou úsporu peněz, které beztak každý chce víc než to příslovečné modré z nebe. Fakticky můžete ušetřit? A co za to?
Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

Teplo a světlo potřebuje každý. Většina z nás má taky spoustu všelijakých mašin, které nám usnadňují a zpříjemňují nebo nakonec třeba i ztěžují a znepříjemňují život. I ty potřebujou energii. Z toho plyne, že v dodávkách energií pro domácnosti jde o docela velké peníze. Proto si také distributoři energií platí reklamní společnosti, které pro ně zpracovávají reklamní a prodejní strategie, aby jim pomohly získat co nejvíc zákazníků.

V reklamkách pracují bystré a dobře placené mozky. Není divu, že věty, které slyšíme nebo čteme každý den v reklamách, dokážou ukázat svět krásnější, než doopravdy je. Ano, na energiích je velmi často možné ušetřit. A třeba i dost peněz. Klíčem k úspoře je ale zpravidla dostatek informací a pečlivé porovnání více nabídek, ne impulzivní rozhodnutí na základě jednoho hezkého slibu.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

Kdo víc ví, vyhrává

Podívali jsme se z odstupu na několik reklam energetických firem. Pravda, nebo lež? Reklamy by lhát neměly a můžeme říct, že žádná z těch, se kterými vás jako s typickými níž seznámíme, taky nelže. Jiná věc je, že pravdu většinou neřeknou celou. Anebo ji sice celou řeknou, ale šikovně ji nasvítí tak, abyste si její méně přívětivé části moc nevšimli. Reklama tak pracuje odjakživa a člověk by s tím měl počítat. Pokusíme se upozornit na to, které informace bývají v reklamách na levnější energie typicky zatlačované do stínu. Nepopíráme samozřejmě, že ušetřit se opravdu dá, je ale dobré nepodléhat rovnou, získat a srovnat si fakta a propočítat si a uvědomit si:

  • jestli se vás konkrétní sleva opravdu týká – běžně se k vám dostane nabídka slevy, která je určena nějak vymezené skupině klientů, ke které nepatříte
  • jaké podmínky budete muset splnit, nejčastěji dnes jde o závazek vydržet s dodavatelem delší dobu, rok nebo spíš dva či tři roky, odchod bývá spojený se sankcemi a někdy se také smlouva automaticky prodlužuje, když v pravý čas nezahlásíte, že už ji napříště nebudete chtít;
    jindy se zavazujete odebírat určité množství energie – a když po pravidelném pobytu na letním bytě zjistíte, že jste měli ve svém městském bytu propálit tolik a tolik elektriky, jinak že vás čeká sankce, pozdě bycha honit
  • jestli je sleva opravdu tak veliká, jak vypadá na první pohled

Pár příkladů za všecky

Stačí jen zapnout a elektřinu máte až o 11 % levnější

Je tenhle slogan Pražské energetiky pravda, nebo lež? Jednoznačně pravda. A trik nemusí být nutně v „kouzelném slovíčku“ . Tady je k jednoduché informaci ze sloganu potřeba doplnit složitější souvislosti. To snížení ceny o jedenáct procent se týká silové elektřiny, tedy elektřiny, kterou skutečně spotřebujete. Jenže to není celková cena, kterou najdete na vyúčtování, ve skutečnosti je to jenom její menší část –  zhruba třetinová. A prakticky je to to jediné, co může distributor ovlivnit, další složky celkové ceny jsou regulované – je to cena za distribuci a přenos elektřiny, příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů a ještě nějaké drobnosti. A pak se to všechno ještě zdaní daní z přidané hodnoty.

Když se na něco díváte zblízka, zpravidla se to zdá větší. Neplatí to ale vždycky. Jedenáct procent by mělo být víc než desetina, jak ví každý školák od třetí třídy výš, jenže tady se při bližším pohledu povážlivě smrští. Cena, kterou za tuhle slevu platíte? Závazek, že dva roky nezměníte dodavatele. A tyhle dva roky jsou opravdu dva roky, při bližším pohledu se z nich šest měsíců nestane.

Bonus až 2500 korun zpět

Když se dáte k nám, něco vám za to dáme, slibuje leckterá energetická firma. RWE nabízí docela dost peněz – dva a půl tisíce korun z vyúčtování vám pošlou zpátky. Ano, kouzelné slovíčko – platí úměra, větší spotřeba rovná se větší bonus. Stojí za to porovnat výši bonusu se svojí spotřebou – abyste dosáhli na jeho maximální hodnotu, musí být poměrně dost vysoká.



Garance výhodné ceny na dva a více let

To, co slibuje Bohemia Energy Entity, je čirá pravda, nepochybujte, že jsou připraveni svůj závazek dodržet. Samozřejmě abyste od ní plyn s garantovanou cenou mohli odebírat, musíte se na příslušnou dobu taky upsat. Její předčasné zrušení by stálo pořádné peníze na pokutách.

Fixování ceny se samozřejmě vyplatí, pokud pak cena komodity stoupne. U plynu je zatím dlouhodobý trend spíš klesající, zásobníky jsou plné. Dalo by se říct, že se asi fixovat dnešní ceny na dlouhou dobu dopředu nevyplatí. Zákazník pak platí zbytečně vyšší částky za dodávku energie, zatímco lidé se smlouvami na dobu neurčitou mohou snadno odejít k dodavateli, který zrovna zlevní. Na druhou stranu – není od věci si uvědomit, odkud k nám plyn přichází. Může se stát, že někdo přitáhne kohouty a cena plynu poletí vzhůru.

Výhodná nabídka pouze pro stávající zákazníky

Například PRE nebo Pražská plynárenská nedávno lákaly dopisem na slevy pouze pro současné zákazníky. Koho by nepotěšilo, že středem pozornosti je právě on. Jenže tady jde o byznys, o vaše peníze, kalkulačku na stůl a emoce stranou. Příštího půl roku se nakonec stanou středem pozornosti noví zákazníci, jen pro ně tu bude jedinečná a exkluzivní sleva, odměna… Takže jako vždycky: pokud vám tahle konkrétní nabídka přišla zajímavá, opatřete si ještě další, prověřujte a porovnávejte.

Weby dodavatelů energií často obsahují kalkulačky. Dejte ale raději na nezávislé kalkulačky energií, které nejsou propojené s jednou společností. Naprosto nezávislý je třeba kalkulátor na webu Energetického regulačního úřadu, doporučit můžeme i kalkulátor přímo tady na Peníze.cz, který funguje díky spolupráci s Porovnej24.cz:

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 1. 2016 10:49

OPravdu nevím, proč bych do informační kalkulačky měl zadávat email a telefon abych dostal výsledek.

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 8. 2016 6:56, maryl

No, také jsem byla zvědava na výsledek,když to ale chtělo telefon , tak u toho jsem skončila. Jelikož Vás pak otravují po telefonu, aby Vás ulovili.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Ceny elektřiny 2016: Kdo ušetří a kdo ne?

21. 12. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Ceny elektřiny 2016: Kdo ušetří a kdo ne?

Elektřina už poněkolikáté za sebou zlevňuje. Letos ale pokles cen není tak jednoznačný. O tom, jestli domácnosti zaplatí za energie opravdu méně peněz, rozhodne víc než kdy jindy tarif.... celý článek

LED žárovka ušetří jen někde

27. 10. 2015 | Jana Poncarová | 15 komentářů

LED žárovka ušetří jen někde

Klasické žárovky můžete koupit i dnes. Pravděpodobně jste ale už po jejich „zákazu“ uvažovali, jestli a čím je postupně nebo naráz nahradit. LED žárovky už dnes představují uspokojivou... celý článek

Hitparáda vytápění: Dřevo, uhlí, elektřina, nebo plyn?

21. 10. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Hitparáda vytápění: Dřevo, uhlí, elektřina, nebo plyn?

Léto je pryč. Sluneční paprsky zeslábly a doma zase zima. Oprašujeme radiátory, zatápíme v kamínkách, krbech, kotlích nebo žhavíme přímotopy. Kolik nás letos bude stát vytápění, je... celý článek

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

5. 5. 2015 | Jana Poncarová | 11 komentářů

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

Je období vyúčtování – tepla, zemního plynu i elektřiny. V poštovní schránce nám jednou za rok přistane verdikt: Přeplatek, nebo nedoplatek? Když jste spotřebovali víc energie, než... celý článek

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

8. 4. 2015 | Jana Poncarová | 36 komentářů

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

Touha po nezávislosti se projevuje v různých oblastech lidského života. Jednou z nich je energetická soběstačnost. Stačí si přece třeba instalovat fotovoltaické panely nebo solární... celý článek

Partners Financial Services