GE zatím nic moc...

GE zatím nic moc...
GE Capital Bank nově nabízí neúčelový doplňkový úvěr, který lze pořídit k hypotéce. Banka nezjišťuje, a tedy ani neomezuje, jak bude s prostředky z úvěru naloženo. Nový produkt umožní zařídit nový byt nebo třeba obletět svět, na trhu bankovních produktů ale žádný velkolepý průlom neznamená.

O neúčelový úvěr mohou zdarma zažádat jak stávající klienti banky, kteří mají uzavřenu hypotéku, tak noví zájemci, kterým bude jeden ze třech druhů hypotéky poskytnut. Úvěr je poskytován na období 5 až 30 let s roční sazbou 8,49 procent (fixovanou na 5 let) a lze jej poskytnout až do výše jednoho miliónu korun. Na tuto částku ale nedosáhne každý. Výše hypotéky spolu s tímto úvěrem totiž nesmí přesáhnout 85 procent odhadní ceny nemovitosti, kterou jsou hypotéka i úvěr kryty. Pokud si tedy koupíte byt za odhadní cenu jeden milión korun a na jeho pořízení použijete prostředky z hypotéky ve výši 850 tisíc, dodatečné finance z doplňkového úvěru nezískáte žádné. Celých 85 procent hodnoty nemovitosti jste totiž vyčerpali na hypotéku.

Příklad pana Průměrného

Problematiku si osvětlíme na příkladu. Pan Průměrný se rozhodl vystavit si s výpomocí odborné firmy nové bydlení. U GE Capital Bank (profil, názory) může v takovém případě získat až 70 procent odhadní ceny nemovitosti. Nejčastější výše hypotéky činí podle mluvčího banky Jan Heinze 65 procent odhadní ceny. Je-li bydlení pana Průměrného odhodnoceno na 1,4 miliónu korun a on se rozhodnete pro "typickou variantu" 65 procent, získá 910 tisíc. (Tato suma je zhruba o 100 tisíc nižší než výše průměrné hypotéky GE Capital Bank. Ta loni činila 971 000, letos vzrostla na 1,1 miliónu korun.)

Bude-li chtít pan Průměrný využít i neúčelový doplňkový úvěr, získá prostředky maximálně v hodnotě 20 procent ceny nemovitosti (65 + 20 = 85 procent). Zde pro něj kouzlo tohoto nového produktu končí. Získá totiž maximálně 280 tisíc korun. Doba splácení 30 let pro tuto sumu je pak skoro bezpředmětná. Navíc, dosáhnout na takovou částku již není velký problém se spotřebitelským úvěrem některých dalších bank, a to i bez ručení nemovitostí. Stále zajímavá ale zůstává roční úroková sazba. Ta se u klasických spotřebitelských úvěrů pohybuje kolem 13 procent.

Další parametry produktu

Banka preferuje, aby hypotéka byla splacena ve stejnou dobu jako k ní vázaný neúčelový úvěr. Není to ale podmínkou. Stejně jako u hypotéky, je možné úvěr předčasně splatit. Podmínky se ale liší. U hypotéky je třeba již při zřizování uvést, zda-li o možnost mimořádné splátky v budoucnu stojí. Uvede-li to, může pak kdykoli v průběhu splácení mimořádně uhradit jakoukoli část úvěru. Předčasná splátka neúčelového dodatečného úvěru se předem hlásit nemusí (vyplývá to ze zákona o spotřebitelských úvěrech), ale je možné pouze jednorázové splacení.

DOPLŇKOVÝ BEZÚČELOVÝ ÚVĚR GE Capital Bank

Parametry

Podmínky
Doba splácení v letech

5 - 30

Fixace úrokové sazby

5 let

Roční úroková sazba pro následujících 5 let

8,49 %

Minimální výše úvěru (v korunách)

100 000

Maximální výše úvěru (v korunách)

1 000 000

Poplatek za uzavření smlouvy

zdarma

Poplatek za vedení účtu

100 korun

Zdroj: GE Capital Bank

Nový doplňkový úvěr je v některých ohledech jistě zajímavý. Pan Průměrný a jeho "soukmenovci" jej ale ocení podstatně méně než klienti banky s více hodnotnou nemovitostí. Počkejme tedy, co přinese podzim. Možná i tzv. americkou hypotéku, produkt, který umožní majiteli nemovitosti získat neúčelový úvěr až do výše poloviny tržní ceny nemovitosti. Teprve to by byl "velkolepý průlom"…

Co si myslíte o novém úvěru GE? Uvítali byste tzv. americkou hypotéku? Využíváte hypotéku? Jste spíše pan Průměrný nebo si máte "na co" půjčit? Podělte se o názory!!!

Více se o problematice hypotéčních úvěrů dočtete v této sekci!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Hypotéky na novostavby opět s podporou

21. 3. 2003 | Stanislav Andrejs

Hypotéky na novostavby opět s podporou

Napravení poněkud nelogického kroku zrušení státní podpory hypoték na nové byty chystá stát. Podle ministra pro místní rozvoj Pavla Němce by k tomu mělo dojít ke konci dubna, případně... celý článek

Partners Financial Services