Do naha! Jak na transparentní účet

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 5. 6. 2017 | 2 komentáře
Transparentní účet není jen pro nadace, církve nebo politické strany, zřídit si ho v Česku může každý, kdo chce své peněžní toky zprůhlednit, ať už ho k tomu vede cokoli. Službu nabízí sedm bank.
Do naha! Jak na transparentní účet

Bankovní tajemství zaručuje, že banka nikomu neprozradí, kolik máte na účtu, odkud vám chodí peníze a kam je posíláte vy – samozřejmě až na situace, kdy se dostanete do problémů se zákonem nebo třeba do exekuce, pak se policie, soud nebo exekutor k vašemu účtu dostat můžou – to je ale téma na jindy.

Někdy je pro vlastníka účtu výhodné bankovní tajemství prolomit a jít s kůží na trh dobrovolně – zvýší tak důvěryhodnost svého hospodaření, ukáže, že nemá, co skrývat. Což je mimořádně užitečné třeba v případě veřejných sbírek a darů.

A někdo se musí obnažit povinně. Typickým příkladem jsou politické strany – před letošními podzimními parlamentními volbami smějí za kampaň utratit maximálně 90 milionů korun a všechny peníze musejí protéct přes transparentní účty.

Jak na to

Transparentní účet není zvláštní druh účtu, je to pouze vlastnost běžného účtu, služba, kterou si k němu můžete sjednat – zdarma. Za to, že svůj účet otevřete k nahlédnutí široké veřejnosti, se v žádné z českých bank speciální poplatek neplatí. Ke zprůhlednění účtu stačí jedna cesta na pobočku banky.

Jakmile se váš účet stane transparentním, ocitne se na seznamu transparentních účtů, uveřejňovaném na webu dané banky – veřejně dostupné bude číslo a název vašeho transparentního účtu, zůstatek, výpis příchozích transakcí (uvádí se částka, měna i variabilní symbol), původ peněz (tedy od koho přišly) a popis transakce (tedy například zpráva, kterou odesilatel připsal).

V současné době nabízí transparentní účty sedm bank: Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank a Sberbank.

Pokochejte se

Podmínky jsou velmi podobné, až na pár výjimek. Raiffeisenbank jako jediná poskytuje transparentní účty pouze právnickým osobám, ostatní banky i fyzickým osobám – do transparentního režimu je možné převést většinu typů účtů.

ČSOB a Komerční banka uveřejňují kompletní historii účtu, od okamžiku, kdy se stal transparentním. Česká spořitelna ukazuje posledních třináct měsíců, Fio bank jeden rok, Sberbank nanejvýš půl roku (vlastník účtu si může období zkrátit, minimum je měsíc), Raiffeisenbank zveřejňuje posledních sto dní (a maximálně sedm set pohybů na účtu), Moneta Money Banka posledních devadesát dnů.

Když se chcete zase schovat

Motivace vysvléknout své finance donaha, jsou různé. A různé důvody můžete mít i k tomu, abyste je znovu skryli. Pokud tušíte, že to jednou budete potřebovat, zeptejte se ve své bance předem, jak rychle to půjde – mezi bankami jsou rozdíly.

„Zneviditelnění účtu je otázkou podpisu jednoho dokumentu na pobočce a je to úplně zdarma, stejně jako založení a vedení transparentního účtu. Účet přestane být transparentní prakticky okamžitě, jakmile požadavek zpracujeme. Od té chvíle už nebude vidět v seznamu transparentních účtů u nás na webu, čímž zmizí i kompletní historie jeho pohybů,“ sdělil nám mluvčí Fio banky Zdeněk Kovář.

Také v České spořitelně zneviditelnění účtu vyřešíte na pobočce – pokud službu máte sjednanou na dobu určitou, pak účet automaticky přestane být transparentní po jejím uplynutí. Jinak službu můžete ukončit dohodou (alespoň patnáct dní předem) nebo výpovědí se standardní zákonnou výpovědní lhůtou, v každém případě bez poplatku. U České spořitelny se ale hned automaticky neskrývá historie.

„Každá transakce je na internetu vidět třináct měsíců, a to i když je služba ukončena. Ode dne ukončení služby se na internetu nové transakce už nezobrazují a stávající tam vydrží třináct měsíců. Postupně, jak plyne čas, z webu starší transakce odmazáváme,“ vysvětluje mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Také u Raiffeisenbank se žádá o zneviditelnění transparentního účtu na pobočce. „Služba je ukončena ke dni, který si klient v dohodě sám určí. Pak zmizí transparentní účet z internetových stránek během několika hodin. Neúčtujeme za to žádný poplatek. Účet s celou historií zmizí z internetových stránek, zneviditelnění od určitého data se zachováním dosavadní historie bohužel nastavit nelze,“ říká mluvčí Tomáš Zavoral.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services