Tomáš Prouza: Má stát regulovat bankovní poplatky?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 8. 2. 2011 | 11 komentářů
Tomáš Prouza: Má stát regulovat bankovní poplatky?
Stát nemá rozhodovat o tom, jestli stojí převod z jedné banky do jiné dvě koruny nebo deset, ale měl by zajistit dvě jiné věci – transparentnost a srovnatelnost.

Minulý týden se na našem serveru Peníze.cz objevila diskusní anketa s provokativní otázkou "Má proti vysokým bankovním poplatkům zasáhnout stát?" . Automaticky – zvyklý na ubohou úroveň diskusí na českých webech – jsem očekával záplavu emotivních výkřiků na účet většiny bank a láskyplné ódy na Fio banku (často od stejných lidí, kteří před třemi lety stejně nadšeně opěvovali v každé diskusi mBank).

Místo toho jsem se začetl do inteligentní diskuse, která velmi věcně probírala, zda-li je to vůbec možné – a jejímž závěrem bylo, že přes krásu státní regulace nemá stát v oblasti, jakou jsou bankovní poplatky, co dělat.

A to je samozřejmě pravda. Stát nemá rozhodovat o tom, jestli stojí převod z jedné banky do jiné dvě koruny nebo deset, ale měl by zajistit dvě jiné věci – transparentnost a srovnatelnost.

Transparentnost dostává na frak

Transparentnost nespočívá jen v tom, že mám všechny poplatky na jednom místě, ale také v tom, že si mohu jednoduše spočítat celkovou cenu služby. Na jednu stranu jsou dnes již ceníky bank mnohem přehlednější, než bývaly ještě před pár lety, ale vzhledem k pokračující módě čím dál komplikovanějších balíčků není vůbec jednoduché zjistit, kolik za vybraný produkt skutečně zaplatím.

Transparentnost také dostává na frak, pokud si chtějí lidé spořit. Místo jednoduchých spořících účtů s jasným úrokem se na trhu objevuje stále více produktů, nabízejících na první pohled vysoký úrok. Jenže při bližším zkoumání tento úrok platí jen pro část úspor (máte-li více než x, ale méně než y), případně je ve formě bonusu podmíněn délkou spoření (ale přitom musíte doufat, že banka bonus nezruší dřív, než uplyne daný čas). Jen málokterý klient tak skutečně tuší, jaký úrok jeho úspory vynášejí. Nemluvě o tom, že téměř nikdo netuší, že ony inzerované úroky jsou ještě před započtením 15% daně.

Transparentnosti měl pomoci i nový zákon o platebním styku, podle kterého musí banky o změnách podmínek informovat minimálně dva měsíce předem – a pokud klient nesouhlasí, má právo smlouvu bezplatně a s okamžitou platností vypovědět. Ale zatímco se některé banky nebojí na možnost od smlouvy odstoupit upozornit, jiné toto právo před svými klienty tají hluboko na svých webech. Asi mají důvod, proč se bát.

Anketa

Víte o tom, že banky musí klienta informovat o změně podmínek nejméně dva měsíce předem?

Ještě hůř je na tom český bankovní sektor z pohledu srovnatelnosti. Stejné operace se v ceníku různých bank jmenují jinak, oblíbené balíčky mají každý jinou skladbu, aby je nebylo možné jednoduše porovnat mezi bankami, pro rozumné srovnání spořících účtů si nejprve musíte vypočítat efektivní úrok pro každou konkrétní částku, kterou si chcete srovnat. Obtížně srovnatelné jsou i další smluvní podmínky, zejména pro nárok na různé slevy a bonusy.

Toto babylonské zmatení má pro banky navíc velmi užitečný efekt – hledání výhodnějších nabídek je velmi obtížné a řada nespokojených klientů to velmi rychle vzdá a zůstane tam, kde je. A paradoxně je výhodné i pro banky, které se snaží získat tržní podíl levnými službami – až totiž začnou zdražovat, většinu klientů si udrží. Bohužel.

Psáno pro Lidové noviny

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 2. 2011 13:11, František Pašingr

Není to o složitosti bankovních poplatků, ale o lenosti lidí. Několika klientům, kteří platí nehorázné poplatky bance jsem vytiskl z účetnictví kolik za rok zaplatili bance, zakroutili hlavou, a většinou s tím nic neudělali. Někomu několik desítek tisíc nestojí za to měnit všude číslo účtu.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 2. 2011 13:39, power

citace z článku:...Jen málokterý klient tak skutečně tuší, jaký úrok jeho úspory vynášejí. Nemluvě o tom, že téměř nikdo netuší, že ony inzerované úroky jsou ještě před započtením 15% daně....

Pokud je klient svéprávný, pane autore, tak tento základ jistě ví, pokud ne, potřebuje opatrovníka a ne peníze. Navíc to nemůže být klient banky, protože nemůže mít občanku.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Absurdita roku: vyhraje bankovní poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu?

7. 2. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Absurdita roku: vyhraje bankovní poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu?

Do konce února je možné vybírat z pěti favoritů nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2010. Podle účastníků ankety dostal zatím v prvním kole nejvíce hlasů poplatek za výběr na přepážce... celý článek

Má proti vysokým bankovním poplatkům zasáhnout stát?

3. 2. 2011 | redakce Peníze.CZ | 34 komentářů

Má proti vysokým bankovním poplatkům zasáhnout stát?

Češi si často stěžují, že jsou poplatky v bankách příliš vysoké a často dokonce absurdní. Protiargument zní, že vše vyřeší konkurence. Známý investor Warren Buffett ovšem tvrdí, že... celý článek

Tomáš Prouza: Čeká stavební spoření poprava v přímém přenosu?

1. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 30 komentářů

Tomáš Prouza: Čeká stavební spoření poprava v přímém přenosu?

Pokud chce stát zlepšit a zlevnit systém stavebního spoření, jsou snížení státní podpory a otevření trhu větší konkurenci přesně těmi potřebnými kroky. Pokud se ale ministerstvo financí... celý článek

Tomáš Prouza: Jak poškodit mladé důchodovou reformou

25. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Jak poškodit mladé důchodovou reformou

Největším rizikem dnešní debaty o důchodové reformě je fetiš garantovaných fondů. Garance jsou ale velmi drahé – a pokud stát půjde tou cestou, jakou zatím naznačuje (tedy bojíš-li... celý článek

Tomáš Prouza: Jak se dohled ČNB dokázal vyhnout odpovědnosti

18. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 8 komentářů

Tomáš Prouza: Jak se dohled ČNB dokázal vyhnout odpovědnosti

ČNB zvedla poplatky za registraci pojišťovacích zprostředkovatelů na pětinásobek. Chce tak omezit počet těch, kteří tuto činnost nevykonávají. Proč raději nepřinutí firmy, aby odhlásily... celý článek

Partners Financial Services