Duben na finančních trzích: Koruna může dýchat

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 5. 5. 2017 | 15 komentářů
Konec intervencí přišel přesně tak, jak jsme předpokládali, tedy počátkem dubna. Česká koruna bude nyní hledat svoji reálnou hodnotu, která bude zjevně silnější. Dění na kapitálovém trhu ale pochopitelně víc poznamenaly výrazné zahraniční události.
Duben na finančních trzích: Koruna může dýchat

Při hodnocení toho, co se dělo na domácím i světových finančních trzích v uplynulém měsíci, se nevyhneme ohlédnutí za koncem intervencí proti koruně. Česká národní banka se zachovala přesně tak, jak jsme očekávali, a přesně naopak, než naznačovali její představitelé. Nečekala na polovinu roku a hned 6. dubna ukončila intervenční režim, při kterém držela korunu nad hranicí 27 korun za euro. Koruna tak dostala volnost a může se nyní chovat více reálně a tedy v souladu s vývojem ekonomiky. Výsledkem je, že do konce dubna posílila oproti euru asi o 0,75 procenta a vůči dolaru o více než tři procenta.

Kurz koruny k euru za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Kurz koruny k dolaru za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Napětí ve vládě, které se ke konci dubna (a nyní v květnu) stále stupňuje, má naštěstí na kurz koruny nebo ceny akcií jen malý vliv.

Dlouhodobě se u české měny očekává větší posílení, ale cesta k němu nebude přímočará, a to především kvůli obrovskému množství spekulativních korun, které centrální banka vytiskla. Ty můžou způsobit nečekané výkyvy kurzu a můžou být i příčinou nových zásahů centrální banky.

Důležitá čísla

Česká republika potvrdila, že s nezaměstnaností opravdu problémy nemá. Podle českého statistického úřadu je výše nezaměstnanosti 3,4 procenta, tedy nejmíň z celé evropské osmadvacítky. 

Nezaměstnanost: Premianti

Podíl nezaměstnaných osob (od roku 2013)

Registrovaná míra nezaměstnanosti

Rozdíl mezi Registrovanou mírou nezaměstnanosti a podílem nezaměstnaných osob

Zajímavá byla také výše inflace, její růst v posledních měsících akceleruje, meziročně dosáhla už 2,6 procenta.

Podívejte, jak nám za rok vyrostla!

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management jako investiční manager pro portfolia podílových fondů, pojišťoven a penzijních společností skupiny ING v Česku a na Slovensku. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Světové trhy

Ukončení intervencí má vliv především na lokální investory. Globálně ceny akcií nebo dluhopisů pochopitelně neovlivnilo. Akcie v průběhu měsíce stagnovaly kolem počátečních hodnot a z letargie je vyvedly až výsledky prvního kola francouzských prezidentských voleb, které skončily přesně tak, jak se očekávalo. Tento úspěch, kdy jsou ve druhém kole očekávaní kandidáti, podpořil akcie především v Evropě, jejich ceny povyskočily o několik procent.

Další víceméně pozitivní zprávou bylo prohlášení Donalda Trumpa, že nadále počítá se snižováním firemních daní. To by příznivě ovlivnilo zisky korporací, a potažmo tedy i ceny jejich akcií. Bohužel, radost trhů trochu kalí nejistota, jak by se Americe dařilo kompenzovat snížení příjmů státního rozpočtu. Tuto nejistotu sdílí i řada republikánských politiků, souhlas kongresmanů a senátorů s reformou tedy není nic automatického.

Trochu nejistoty na trhy přinesl útok americké armády v Sýrii. Také situace kolem raketových testů v Severní Koreji není úplně růžová. Tyto zprávy ale zatím neměly větší sílu na potlačení pozitivní nálady.

Na dluhopisové trhy nepřišly žádné výraznější impulzy. Ceny českých státních dluhopisů se posunuly trochu výše a korigovaly předchozí prudké ztráty.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Na grafu je v poslední době viditelná odlišnost ve vývoji výnosů (cen) českých státních dluhopisů a zahraničních státních dluhopisů. Desetiletý český státní dluhopis zaznamenal pokles výnosu z hladiny 1 % na 0,8 % ročně, což v porovnání s meziroční inflací 2,6 procenta není mnoho.

Ceny akciových investic ke konci dubna prudce akcelerovaly, což bylo dáno pozitivním výsledkem prvního kola prezidentských voleb ve Francii. Ve druhém kole jsou radikální kandidátce Marine Le Penové dávány mnohem menší šance, a je tedy takřka jisté, že vyhraje centristický kandidát Macron, který je pro finanční trhy mnohem přijatelnější. Index cen českých státních dluhopisů je od počátku roku stále v minusu.

Optikou finančních indexů

Trh

Duben

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+1,3 %

+7,3 %

+12,4 %

S&P 500 (USA)

+0,9 %

+6,5 %

+15,4 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+1,7 %

+8,2 %

+17,5 %

CECE EUR (střední Evropa)

+7,7 %

+18,4 %

+25,5 %

MSCI rozvíjející se trhy

+2,0 %

+13,4 %

+16,4 %

EFFAS Index českých státních dluhopisů

+0,1 %

-2,3 %

-0,8 %

Ropa WTI

-2,5 %

-8,2 %

+7,4 %

FX CZK/EUR

+0,4 %

+0,4 %

+0,4 %

Růst cen akciových trhů je vidět napříč regiony. Nejvíce rostly překvapivě akciové trhy ve střední Evropě. Český dluhopisový index je od počátku roku níž asi o dvě procenta. Letos se prozatím „nedaří“ ani cenám ropy.

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 5. 2017 9:00, kk

V ČR je spatna nezaměstnanost mladých, kolem 48%, takže realita je horší, než tvrdi autor, protoze provnavat se se státy EU je chybne. Ostatní vyspele zeme světa mají totiž poloviční nezaměstnanost.Ta není 8-9%, ale 3-4,5%./Švýcarsko, Japonsko, Kanada, Velká Británie, USA. /O Posilování či poklesu koruny k euru záleží na tom, jak poroste průměrné HDP v eurozóně a u nás. Druhym důležitým hybatelem bude ne růst inflace v ČR v dalších letech, protoze klesají protideflacni ceny benzínu a nafty, v důsledku celosvětového poklesu ceny ropy pod 55 dolarů.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services