Březnové trhy: První Trumpova prohra a konec intervencí v Čechách

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 12. 4. 2017 | 3 komentáře
Hořká pilule pro Trumpa – ještě není čtvrt roku v úřadu, a už prohrál hlasování ve Sněmovně reprezentantů. Nelíbilo se to ani americkým trhům. Evropa se dopovala optimismem ze zpráv o naladění šéfů firem a o inflaci, jež po letech dosáhla cíle Evropské centrální banky. Podobné to máme v Česku – a tak slavíme (kromě exportérů) konec intervencí.
Březnové trhy: První Trumpova prohra a konec intervencí v Čechách

V Česku se konečně děly věci. Naše centrální banka se po víc než třech letech oslabování koruny konečně dočkala inflace. Ta se dostala už nad 2,5 procenta. Takže když České národní bance skončilo období, po které slíbila udržovat kurz nad 27 korun za euro, vydržela už jen několik dní a šestého dubna intervence ukončila. Všichni si konečně oddychli, že se na trhy vrátí reálný fundament místo umělého prostředí zkresleného spekulacemi. A že těch spekulativních nákupů korun bylo! Za tři roky přesáhly investice do koruny dva biliony korun, jen v lednu musela ČNB intervenovat proti posilování koruny nákupem 14,5 miliardy eur.

Inflace

Podívejte, jak nám za rok vyrostla!

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management jako investiční manager pro portfolia podílových fondů, pojišťoven a penzijních společností skupiny ING v Česku a na Slovensku. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Konzervativní smutek

Co dál? Guvernér Rusnok potvrdil, že koruna bude sice volatilní, ale že ČNB bude extrémním výkyvům bránit, takže se můžeme těšit na jakýsi řízený kurz. V horizontu několika měsíců lze ale očekávat uklidnění a postupné posílení koruny k normálním úrovním, které znamenají proti dnešku asi pěti- až desetiprocentní posílení, tedy kurz někde kolem 25–26 korun za euro.

Ukončení tvrdého kurzového závazku a inflace nad 2,5 procenta znamenaly ránu pro domácí dluhopisový trh. Ceny českých státních dluhopisů začaly padat jako kámen. Výnos desetiletého státního dluhopisu vzrostl z hodnoty 0,6 na 0,9 procenta ročně, což je pokles ceny asi o tři procenta. To určitě nepotěšilo žádného konzervativního investora. Výhled není optimistický – zájem zahraničních kupců byl nasycen, nyní čekáme převis nabídky, jak se zahraniční investoři budou koruny a českých dluhopisů zbavovat.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Z grafu je evidentní prudký nárůst výnosů českých státních dluhopisů, které se tak definitivně „utrhly“ od německých. Vyhlídky lokálního dluhopisového trhu jsou chmurné, zvlášť když inflace přesáhla cíl ČNB a intervence končí, což znamená méně korun na nákupy dluhopisů.

Srovnejte si to s námi

Světové akcie

Ani akciové trhy ve světě nezahálely. Váhu měla především první Trumpova prohra po několika nadmíru úspěšných měsících. V kampani sliboval zrušit Obamovu reformu zdravotního pojištění, takzvanou Obamacare, jenže narazil ve Sněmovně reprezentantů. Akciové trhy nemají podobné nezdary v lásce. Logika je jednoduchá: kdo nedokáže splnit jeden slib, tomu se možná nepodaří splnit ani ty další. A právě Trumpovy sliby a naděje, že je uskuteční, pohánějí akciové trhy už několik měsíců vzhůru. Pokud by se tedy podobné nezdary opakovaly, může rychle přijít korekce cen.

Evropě vyšla dobrá makroekonomická čísla, která podpořila růst zdejších akcií. Ani oficiální zahájení procedury pro britské vystoupení z Evropské unie optimismus nezkalilo. Spíš se očekává, že několik významných celosvětových hráčů se přesune z londýnského City na kontinent, což by evropské ekonomice mohlo pomoci.

Kurz koruny k dolaru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Ukončení intervencí více rozkolísá kurz koruny a to nejen k euru, ale také k dolaru. Jen od počátku roku se koruna podívala již nad 26 korun za dolar, ale také pod 25 korun za dolar.

Optikou finančních indexů

Trh

Březen

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+0,8 %

+5,9 %

+12,5 %

S&P 500 (USA)

+0,0 %

+5,5 %

+14,7 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+5,5 %

+6,4 %

+16,5 %

CECE EUR (střední Evropa)

+1,0 %

+9,9 %

+11,3 %

MSCI rozvíjející se trhy

+2,3 %

+11,1 %

+14,5 %

EFFAS Index českých státních dluhopisů

-0,8 %

-2,3 %

-1,0 %

Ropa WTI

-6,3 %

-5,8 %

+32,0 %

FX CZK/EUR

+0,0 %

+0,0 %

+0,1 %

Růst cen akciových trhů je vidět napříč regiony. Jediný záporný výsledek lze vysledovat u českých dluhopisů, což je dáno růstem jejich výnosů, a také u ropy, která je stále ve vleku dohod a sporů v OPECu.

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

V březnu vidíme určité zpomalení a relativní zaostávání amerických akciových indexů. Rychle naopak rostou ceny akcií v Evropě. Smutný pohled je na index vyjadřující hodnotu českých státních dluhopisů, který v roce 2017 míří pouze směrem dolů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services