Trojice dividendových akcií na důchod

Jan Traxler | rubrika: Když se řekne | 5. 9. 2016 | 7 komentářů
Přemýšlíte, jak si zajistit pravidelnou rentu? Jednou z možností jsou dividendové akcie. Dnes se podíváme na tři firmy, které už víc než čtyřicet let pravidelně vyplácejí a navyšují dividendy.
Trojice dividendových akcií na důchod

Jeden z velmi efektivních způsobů, jak se zabezpečit na důchod a čerpat pravidelnou rentu, je investovat do akcií společností, které vyplácejí akcionářům pravidelné dividendy. Samozřejmě ideální jsou společnosti, které mají dlouhou historii a kulturu vyplácení dividend mají takříkajíc v krvi. Kdyby přestaly vyplácet dividendy, ztratily by v očích investorů veškerý kredit.

Nestlé

Mým nejoblíbenějším příkladem typické dividendové investice jsou akcie švýcarské potravinářské společnosti Nestlé, kterou proslavila stejnojmenná čokoláda. Do jejího portfolia značek patří dál třeba Nescafé, Chocapic, Fitness, Maggi, Vittel, český Orion a řada dalších. Společnost založil Henri Nestlé roku 1866. Dnes firma působí po celém světě a zaměstnává skoro 340 tisíc lidí. S jejími akciemi se obchoduje na burze ve Švýcarsku již od roku 1873. Od roku 1959 pravidelně vyplácí roční dividendy se stabilně rostoucí tendencí.

Nestlé: vývoj ceny akcií a vyplácených dividend

Zvětšíte klikem

Zvětšíte klikem

Procter & Gamble

Druhým krásným příkladem dividendové investice jsou akcie společnosti Procter & Gamble, vyrábějící drogeristické zboží. Má velmi pestré portfolio světoznámých značek, například Always, Ariel, Gillette, Head & Shoulders, Max Factor, Old Spice, Oral, Pampers, Pantene nebo Wella. Společnost Procter & Gamble byla založena už v roce 1837. Dnes zaměstnává zhruba 118 tisíc lidí. Od roku 1957 nepřetržitě každoročně navyšuje dividendy, které vyplácí čtvrtletně.

Procter & Gamble: vývoj ceny akcií a vyplácených dividend

Zvětšíte klikem

Zvětšíte klikem

Wal-Mart

Třetím příkladem dividendové stálice je americká společnost Wal-Mart Stores, největší řetězec diskontních prodejen na světě. Firmu založil Sam Walton, který svou první prodejnu otvíral již v roce 1962. V roce 1969 pak založil společnost Wal-Mart Stores, s jejímiž akciemi se obchoduje na burze od roku 1970. Od roku 1974 pak firma vyplácí ze zisku dividendy, které pravidelně každý rok navyšuje. Dnes Wal-Mart provozuje přes deset tisíc prodejen po celém světě a zaměstnává přes dva miliony lidí.

Wal-Mart: vývoj ceny akcií a vyplácených dividend

Zvětšíte klikem

Zvětšíte klikem

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Jenom tři nestačí

Všechny tři zmíněné firmy mají poměrně stabilní byznys. Řadí se do takzvaných necyklických sektorů, protože produkují nebo distribuují zboží základní potřeby. Díky tomu ceny jejich akcií nekolísají tolik jako akcie firem z cyklických sektorů. A jelikož mají poměrně stabilní tržby a zisky s dlouhodobě rostoucí tendencí, můžou si dovolit také vyplácet štědré dividendy a stabilně je navyšovat. Proto jsou také tyto akcie mezi investory velmi oblíbené. A proto také nepatří k nejlevnějším. Akcie Nestlé se dnes obchodují za 28násobek ročních zisků společnosti a akcie Procter & Gamble za 25násobek. Pouze akcie Wal-Mart se obchodují za přijatelný 16násobek ročních zisků společnosti.

Při plánování zabezpečení na důchod prostřednictvím dividendových akcií bych se samozřejmě nespoléhal pouze na tři investice, rozumný investor musí riziko více diverzifikovat. Akcie společností Nestlé, Wal-Mart a Procter & Gamble polsoužily jenom jako názorný příklad ilustrativní příklad. Nezapomeňte také na to, že dividendy je vždycky potřeba řádně zdanit. Pokud se jedná – jako v této trojici příkladů – o příjem ze zahraničí, má to svá úskalí, na která vás připraví můj starší článek:

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 9. 2016 1:53, Karásek

U firmy Nestlé je roční růst zisku blízko 0%. My potřebujeme ale akcie firmy, kde roste zisk průměrně asi 10% ročně.
Nevýhodné je i švýcarské zdanění dividend daní 35%, které si hloupý investor buď nechá líbit, nebo zaměstnává mnoho lidí doma i v cizině, aby mu vrátili ze Švýcarska část daní zpátky a ztratí zase peníze za poplatek na tu žádost.
Tedy švýcarské akcie raději vynecháme, pro tu daň 35%.
----
Procter a Gamble akcie se měla koupit levně před několika lety. Dnes by se mělo počkat s nákupem několik let na nějaký velký krach, po kterém bude zas akcie levná.
----
Walmart mívá většinou nízký výnos dividendy a slabý roční růst zisku. Vedení firmy terorizuje své zaměstnance. Není to sympatická firma.
----
Jestliže Traxler straší lidi každý rok s krachem akcií a zřejmě myslí přitom vždy na prodej všech akcií, každý rok znova, odporuje tomu dnes s držením akcií až do smrti pro dividendy. Takovéhle převlékání kabátů nemáme rádi.
----
Jistě najdeme chyby i u dalších 17 akcií doporučených držet na stálo pro dividendy jako důchod.
----
Zajímavé by bylo vědět, kolik procent portfolia by měl mít 65-letý, 75-letý a 85-letý důchodce v akciích podle Finezu.
Jistě se zcela zapomene na to, že ty akcie zdědí děti. Takže kdyby podle hloupých knih měl mít 85-letý člověk jen 15% peněz v akciích a ten rok zdědily jeho jmění 20-leté děti, nebylo by to fair, když děti budou mít jen 15% peněz v akciích a 85% peněz ve státních dluhopisech s úrokem 0,5%, že.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 9. 2016 10:02, kodiak medvěd

Dobrá rada nad zlato - nainvestujte na důchod do akcií. Do čeho jiného taky dávat prachy na důchod, že? A pak můžete doufat, že když se to celé úplně nepodělá, tak třeba dostanete nějakou tu dividendu. A nebo taky ne.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jaké akcie kupovat a jakých se zbavit?

3. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Jaké akcie kupovat a jakých se zbavit?

Které akcie se teď vyplatí držet v portfoliu a kterých byste se měli co nejrychleji zbavit? Zeptali jsme se odborníků ze světa peněz.

Nový impulz pro pražskou burzu

18. 4. 2016 | Jan Traxler | 2 komentáře

Nový impulz pro pražskou burzu

Dvě velké společnosti oznámily vstup na českou burzu. Jestli se emise GE Money Bank a EP Infrastructures ze stáje Daniela Křetísnkého vydaří, bude to pro český trh znamenat víc, než... celý článek

Investice a daně II: Dividendy

29. 2. 2016 | Jan Traxler | 14 komentářů

Investice a daně II: Dividendy

Zítra začíná březen, měsíc přiznávání. Jak správně danit dividendy? Kdy je uvést do daňového přiznání a kdy ne? Pozor zejména na dividendy vyplácené ze zahraničí.

Akcie patří i do konzervativního portfolia

19. 10. 2015 | Jan Traxler | 23 komentářů

Akcie patří i do konzervativního portfolia

Výnosy akcií dlouhodobě výrazně překonávají inflaci. S délkou držení akcií klesá riziko ztráty. Pokud investujete na delší dobu, akcie se v menší míře hodí i do konzervativního portfolia. celý článek

Frank vystřelil ke hvězdám. Švýcarsko hází ručník do ringu

19. 1. 2015 | Jan Traxler | 11 komentářů

Frank vystřelil ke hvězdám. Švýcarsko hází ručník do ringu

Švýcarská národní banka ve čtvrtek šokovala finanční trhy: Konec měnových intervencí, volný kurz měny a záporná úroková sazba – 0,75 procenta.

Partners Financial Services